Raaka-aineiden vertailu kannattaa

Monet asiat vaikuttavat siihen, mitä milloinkin syömme. Ruuan valinta alkaa usein kaupassa raaka-aineiden valinnalla. Harkituilla valinnoilla voit vaikuttaa ruokasi vastuullisuuteen. Kuluttaminen on vaikuttamista, jota meistä jokainen tekee päivittäin!

Valintoja voit tehdä erilaisilla perusteilla: voit vertailla esimerkiksi hintaa, laatua tai tuotteiden ympäristöystävällisyyttä. Tässä luvussa kerrotaan ruuan hinnoitteluperusteita.

Yksikköhinta

Ruokatieto, kauppa, kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Miniluumutomaatit myydään usein valmiiksi pakattuina, jolloin yksikkö- eli kilohinta on merkitty hintalappuun erikseen.

Yksikköhinta on tuotteen kilo- tai litrahinta. Sen avulla voit vertailla tuotteiden erikokoisten pakkausten hintoja. Yksikköhinnan pitää olla merkittynä €/kg tai €/l selvästi joko itse tavaraan, erillisenä kyseisen tavaran kohdalle, hyllynreunaan tai poikkeustapauksessa tavaran kohdalle erilliseen taulukkoon.

Hinta ja tuoreus

Kilo- ja litrahinta tarjoaa mahdollisuuden verrata tuotteiden edullisuutta.

Nyrkkisääntö on, että pieni pakkaus tulee yksikköhinnaltaan isoa kalliimmaksi. Kiinnitä huomiota hinnan ohella myös tuotteen laatuun, tuoreuteen ja omiin tarpeisiisi. Varsinkin tarjouksia ostaessasi kannattaa tarkistaa tuotteen päivämäärät. Muista kuitenkin, että jos aiot käyttää tuotteen pian ostamisen jälkeen, voit hyvin valita tuotteen, jonka viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päiväys on lähellä. Näin teet oman osuutesi ruokahävikin vähentämisessä ja säästät rahaa. Alennuksesta tai alhaisemman kilohinnan vuoksi ei silti kannata ostaa ylimääräistä, hävikiksi päätyvää ruokaa.

Ruokatieto, Ruokavisa-logo

Kaikki artikkelit aiheesta Mikä ruuassa maksaa?