Ruokaketjussa liikkuu raha

Ruokaketju on monissa maakunnissa merkittävä taloudellinen tekijä.

Oheisesta kartasta näet, kuinka monta prosenttia maakunnan taloudesta koostuu ruuantuotannosta. Missä osuus on kaikkein suurin? Entä pienin? Kuinka merkittävä juttu ruuantuotanto on sinun omalle maakunnallesi?

Ruokatieto, Birgitta Salminen

Maakunnissa tuotetaan erilaisia tuotteita. Puhutaan vilja-Suomesta (länsipuoli) ja maito-Suomesta (itäpuoli).

Alla olevassa taulukossa on jokaisen maakunnan tärkeimmät tuotantosuunnat. Mitä sinun omassa maakunnassasi erityisesti tuotetaan? 

Tärkeimmät tuotantosuunnat Suomessa
Maakunta tärkeimmät tuotantosuunnat
Etelä-Karjala Leipomotuotteet
Etelä-Pohjanmaa Lihanjalostus ja teurastus; maitotuotteet
Etelä-Savo Lihanjalostus ja teurastus; leipomotuotteet
Kainuu Hedelmä-, marja- ja vihannesjalostus; leipomotuotteet
Kanta-Häme Maitotuotteet; lihanjalostus ja teurastus; muu
Keski-Pohjanmaa Lihanjalostus ja teurastus; maitotuotteet
Keski-Suomi Maitotuotteet; leipomotuotteet; muu
Kymenlaakso Leipomotuotteet
Lappi Juomien valmistus
Pirkanmaa Muu; leipomotuotteet; lihanjalostus ja teurastus
Pohjanmaa Lihanjalostus ja teurastus
Pohjois-Karjala Maitotuotteet; leipomotuotteet
Pohjois-Pohjanmaa Maitotuotteet; leipomotuotteet
Pohjois-Savo Maitotuotteet; juomat
Päijät-Häme Leipomotuotteet
Satakunta Lihanjalostus ja teurastus
Uusimaa Muu; juomien valmistus; maitotuotteet
Varsinais-Suomi Juomien valmistus; muu; rehu; leipomotuotteet
Ahvenanmaa Hedelmä-, marja- ja vihannesjalostus

Suomeen myös tuodaan elintarvikkeita, ja täältä viedään niitä myyntiin ulkomaille. Voit lukea lisää tuonnista ja viennistä.

Kaikki artikkelit aiheesta Ruuantuotannon taloudellinen merkitys