Turvalliset ja puhtaat raaka-aineet ja hygieeniset työkäytännöt ovat turvallisen ruuan perusta. Turvallisen ruuan takeeksi on laadittu lakeja, joita eri ruuanvalmistajien tulee noudattaa.
Jokainen ketjun osa, esimerkiksi maanviljelijä, elintarviketeollisuus tai kauppa, huolehtii omalta osaltaan siitä, että siellä valmistettu tai myyty ruoka on turvallista ja että siitä annetaan kuluttajille oikeat tiedot.
Ruoka on turvallista, kun
Jotta ruoka olisi turvallista, myös kuluttajan täytyy tietää miten tuote kuljetetaan, säilytetään ja valmistetaan kotona turvallisesti. Kuluttajan vastuulla on myös tunnistaa pakkauksessa olevat merkinnät ja käyttää tuotetta niiden mukaisesti.
Mikrobiologisesti hygieeninen elintarvike on sellainen, jossa tautia aiheuttavia mikrobeja ei ole ollenkaan tai ei ole niin paljon, että ne aiheuttaisivat ihmisissä sairastumista.