Esimerkki: Suomalainen salmonellavalvonta

Salmonellan valvontajärjestelmä on hyvä esimerkki suomalaisen ruuan turvallisuudesta. Salmonella on yksi yleisimmistä ruokamyrkytyksiä aiheuttavista bakteereista. Salmonellan voi helposti saada ulkomailla kypsentämättömästä tai puoliraa’asta lihasta ja kananmunista, mutta Suomessa riski sairastua salmonellaan on lähes olematon.

Salmonellavalvontajärjestelmään kuuluvat naudat, siat ja siipikarja sekä niistä saatavat liha ja kananmunat. Esimerkiksi suomalaisten kananmunien salmonellattomuus tarkoittaa käytännössä sitä, että suomalaisista kananmunista tehtyä munasokerivaahtotaikinaa voi maistaa raakanakin ilman sairastumisen riskiä. Toisin on ulkomailla: siellä kannattaa välttää myös majoneesipohjaisia kastikkeita, pehmeäksi keitettyjä kananmunia tai puoliraakaa lihaa.

Järjestelmän avulla pyritään pitämään salmonellan esiintyvyys tuotantoeläimissä alle yhdessä prosentissa. Esimerkiksi siipikarja testataan jokaisessa tuotantovaiheessa aina hautomosta teurastamoon ja leikkaamoon saakka. Suomen hyvän salmonellatilanteen takia Suomen valtiolla on erivapaus vaatia Suomeen tuotavilta raaoilta kananmunilta todistus salmonellattomuudesta. Käytännössä suomalaisissa kaupoissa myydään vain suomalaisia munia, mutta suurkeittiöt saattavat käyttää salmonellatodistuksen saaneita ulkomaisia kananmunavalmisteita.

On koko ruokaketjun ansiota, että Suomessa riski sairastua salmonellaan on hyvin pieni.

Hyvä tilanne vaatii kuitenkin jatkuvaa työtä ketjun jokaiselta toimijalta.

Ruokatieto, Ruokavisa-logo