Alkutuotanto

Mitä on tilamaito

Jotta elintarvikkeiden nauttiminen olisi turvallista, täytyy niiden raaka-aineiden olla puhtaita ja turvallisia. Siksi myös alkutuotannossa tapahtuvan toiminnan ja tuotettujen raaka-aineiden ja elintarvikkeiden tulee täyttää lainsäädännön vaatimukset.

Alkutuotannossa tuotetaan pääasiassa raaka-aineita elintarviketeollisuuden käyttöön. Alkutuotantoa ovat esimerkiksi maidon- ja munantuotanto, lihakarjan kasvatus, kalastus ja kalanviljely, kasvisten, hedelmien, viljan ja sienten viljely, hunajantuotanto, luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräily sekä metsästys.

Suomessa puhdas kasteluvesi, kasvinsuojeluaineet sekä kylmä talvi helpottavat raaka-aineiden turvallista tuotantoa. Suomalaisessa ruuassa on myös Euroopan vähiten torjunta-ainejäämiä (EFSA, 2013).

Maatilat ovat sitoutuneet hyviin toimintatapoihin, joilla pyritään varmistamaan niiden tuottamien raaka-aineiden turvallisuus. Eläinten terveydenhuolto, tartuntatautien ehkäisy sekä raaka-aineiden laadun tarkkailu ovat esimerkkejä hyvistä toimintatavoista, joita tiloilla noudatetaan. Toisin kuin monessa muussa maassa, Suomessa tuotantoeläimiä lääkitään vain tarpeen vaatiessa, ei ennaltaehkäisevästi. 

Hyvien toimintatapojen noudattaminen ja laadukkaiden raaka-aineiden tuottaminen vaativat ammattitaitoa ja osaamista maanviljelijältä tai karjatilalliselta.

Ruokatieto, Ruokavisa, Kuvaaja Laura Lounasheimo

Maito

Hyvä esimerkki Suomessa tuotetun raaka-aineen turvallisuudesta on maito. Suomalainen maito on hyvälaatuista, sillä sen tuotantoa valvotaan ja tarkkaillaan maitoketjun joka vaiheessa. Maidosta tutkitaan muun muassa bakteerien määrää. Puhtauden perusteella maidolle annetaan laatuluokitus. Laatuluokkia on kolme ja yli 90 prosenttia kaikesta Suomessa tuotetusta maidosta yltää korkeimpaan laatuluokkaan.

Vastalypsetty maito on kädenlämpöistä eli noin 37-asteista. Lypsykoneesta maito kulkee koneen letkun ja putkiston kautta navetan maitohuoneen säiliöön. Säiliössä maito jäähdytetään nopeasti 4-asteiseksi. Jäähdytys on tärkeää, jotta maito säilyisi hyvänä ja tuoreena.

Ruokatieto, Ruokavisa, Kuvaaja Julia von Flittner

Maidon kuljetus

Maito pilaantuu helposti, ja se on säilytettävä kylmässä. Maidon kuljetuksessa käytetään suuria tankkiautoja, joissa on erityinen järjestelmä maidon lämpötilan seuraamiseen. Automaattisesti maitoauton tankin lämpötilaa mittaavalla järjestelmällä voidaan osoittaa kuljetuksen jälkeenkin, ettei kylmäketju ole katkennut kuljetuksen aikana.

Kaikki artikkelit aiheesta Ruuan turvallisuus suomalaisessa ruokaketjussa