Esimerkki: Lisäaineet

Lisäaineet ovat elintarvikkeiden ainesosia, jotka lisätään aina tiettyä tarkoitusta varten. Lisäaineet eivät ole ruokaan vahingossa joutuneita vierasaineita. Lisäaineiden käyttö palvelee siten sekä kuluttajan että elintarvikkeen valmistajan etuja.

Lisäaineiden avulla pyritään esimerkiksi

  • lisäämään elintarvikkeen turvallisuutta estämällä mikrobien kasvua
  • parantamaan elintarvikkeen rakennetta esimerkiksi sakeuttamalla
  • tekemään elintarvike ulkonäöltään houkuttelevammaksi tai palauttamaan elintarvikkeelle sille ominainen väri elintarvikeväreillä
  • parantamaan makua makeutusaineilla
  • varmistamaan elintarvikkeen maun, rakenteen ja ravitsemuksellisen laadun säilyminen koko myyntiajan.

Peruselintarvikkeissa, kuten tuoreessa lihassa, maidossa tai hedelmissä ei ole lisäaineita. Mitä pidemmälle tuotetta käsitellään eli jalostetaan, sitä enemmän siihen yleensä käytetään lisäaineita. Hyvä esimerkki tästä on jäätelö, jonka tärkein ainesosa on maito. Maito itsessään ei sisällä lisäaineita, mutta pakastealtaasta ostetussa jäätelössä lisäaineita löytyy. Lisäaineiden avulla jäätelön maku, rakenne ja ulkonäkö saadaan halutunlaisiksi.

Lisäaineet ilmoitetaan pakkauksen ainesosaluettelossa ryhmänimellä ja lisäaineen nimellä tai E-koodilla. Ryhmänimi ilmaisee lisäaineen käyttötarkoituksen. Ryhmänimiä ovat esimerkiksi säilöntäaine, emulgointiaine, happamuudensäätöaine, väri ja sakeuttamisaine.

Esimerkiksi sorbiinihapon voi ilmaista ainesosaluettelossa kahdella tapaa: säilöntäaine (sorbiinihappo) tai säilöntäaine (E200).

E-kirjain numeron edessä tarkoittaa sitä, että Euroopan unioni on arvioinut kyseisen lisäaineen turvalliseksi elintarvikekäyttöön. Voit tutustua E-koodilistaan.

Monia lisäaineita esiintyy luonnossa

Lisäaineet voivat olla joko peräisin luonnosta tai kemiallisesti tai mikrobien avulla valmistettuja. Luonnossa esiintyviä lisäaineita pystytään laboratoriossa eristämään kasvi- tai eläinperäisestä raaka-aineesta. On myös mahdollista valmistaa kemiallisesti joko luonnossa esiintyvien lisäaineiden kaltaisia aineita tai täysin synteettisiä lisäaineita, joille ei ole luonnossa vastinetta.

Esimerkiksi luonnonkasveissa on siis lisäaineiksi luokiteltuja ainesosia. Jos puolukasta tehtäisiin ainesosaluettelo, näyttäisi se tältä:

Puolukka. Ainesosat: vesi, sokeri, ravintokuitu, vitamiinit, kivennäisaineet, hapot (E 200, E 210), hyytelöimisaine (E 440), väriaineet (E 160a, E 163), aromit. (Evira, 2009)

vierasaine

Vierasaineella tarkoitetaan ainetta, jota ei ole tarkoituksella lisätty elintarvikkeeseen, mutta jota siinä kuitenkin esiintyy. Vierasaineita voivat olla jäämät erilaisista kemikaaleista, saasteet tai homeet. Vieraat aineet voivat tehdä elintarvikkeesta ihmisen terveydelle vahingollisen tai elintarvikkeeksi kelpaamattoman. Tämän vuoksi elintarvikkeissa esiintyville vieraille aineille on asetettu sallitut enimmäismäärät, joiden noudattamista viranomaiset valvovat.

Kaikki artikkelit aiheesta Elintarviketeollisuus