Kauppa

Kaupan tuoteturvallisuus

Ruuan tuoteturvallisuuden eteen tehtävä työ näkyy kuluttajalle selvimmin kaupassa.

Elintarvikkeiden päiväyksistä huolehtiminen, tuotteiden oikea säilytys ja pilaantumassa olevien irtotuotteiden poiskeruu ovat kaikki tuoteturvallisuuden varmistamisen tapoja.

Samoin kuin elintarviketeollisuuden työntekijöillä, myös kaikilla kaupan työntekijöillä joiden työhön kuuluu pakkaamattomien, helposti pilaantuvien elintarvikkeiden kuten tuoreen kalan tai lihan käsittely, täytyy olla voimassa oleva hygieniapassi. Sen voi hankkia joko alan koulutuksessa tai suorittamalla erillisen hygieniaosaamistestin.

Ruokatieto, Ruokavisa, Kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Kaupassa kuluttaja voi tutkia elintarvikkeen pakkausmerkintöjä. Pakkausmerkintöjä lukemalla kuluttaja saa tietoa elintarvikkeen valmistukseen käytetyistä ainesosista, sen ravitsemuksellisesta koostumuksesta ja muista ominaisuuksista. Pakkausmerkintöjen avulla kuluttaja voi vertailla elintarvikkeita keskenään ja valita itselleen sopivimman vaihtoehdon.

Pakkausmerkinnöissä tulee antaa totuudenmukaiset ja riittävät tiedot elintarvikkeesta. Pakkausmerkinnöillä ei saa johtaa kuluttajia harhaan esimerkiksi tuotteen alkuperän tai sen valmistus- tai tuotantotavan suhteen.

Pakkausmerkinnät ovat erityisen tärkeitä kuluttajille, joilla on ruoka-aineallergia tai yliherkkyys. Heidän on tärkeää tietää, mitä elintarvikkeet sisältävät, jotta he voivat välttää sopimattomia aineita. Tiettyjen allergiaa tai yliherkkyyttä aiheuttavien ainesosien käytöstä on aina ilmoitettava pakkausmerkinnöissä. Näitä ovat esimerkiksi muna ja vehnä.

Maito

Meijerissä maitotölkit pakataan kylmäautoon, joka kuljettaa ne kauppaan. Kaupassa maitorullakot viedään suoraan kylmähuoneeseen. Kylmähuoneen lämpömittari näyttää noin viittä astetta. Omavalvontajärjestelmän avulla seurataan kylmähuoneen lämpötilaa ja pakkausten päiväyksiä.

Kaikki artikkelit aiheesta Ruuan turvallisuus suomalaisessa ruokaketjussa