Pakkausmerkintöjen uudet tuulet

Elintarviketietoasetus

Elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin on vuonna 2011 tullut voimaan uusi asetus, josta käytetään nimeä elintarviketietoasetus. Asetuksessa on tarkennettu elintarvikkeiden pakkauksissa annettavia tietoja. Asetuksella yhtenäistetään ja ajanmukaistetaan merkintöjen kaksi osa-aluetta: yleiset merkinnät ja ravintoarvomerkinnät. Yleisten pakkausmerkintöjen muuttamiseen on yrityksille annettu siirtymävaihe, joka päättyy joulukuussa 2014. Tällöin kaikkien pakkausten on täytettävä asetuksen määrittelemät ehdot.

Elintarviketietoasetuksen myötä ravintoarvomerkinnät tulevat pakollisiksi pakkausmerkinnöiksi.

Tuotteissa tulee lukea energiasisältö sekä rasvan, tyydyttyneen rasvan, hiilihydraatin, sokereiden, proteiinin ja suolan määrät.

Ravintoarvomerkinnässä suurin muutos on suolan eli natriumkloridin määrän ilmoittaminen natriumin sijaan. Esimerkiksi pastöroidun maidonravintoarvomerkinnässä ilmoitetaan jatkossa suolan määrä, vaikka maito sisältää ainoastaan luontaista natriumia. Maitoon ei merkinnästä huolimatta tulevaisuudessakaan ole lisätty suolaa. Ravintoainemerkintöjen on oltava pakkauksissa viimeistään joulukuussa 2016.

Allergiaa ja yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat pakkausmerkinnöissä

Elintarvikelainsäädännössä on määritelty ne yleisimmin allergiaa tai yliherkkyyttä aiheuttavat aineet, joista peräisin olevat ainesosat tulee aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Näitä ovat esimerkiksi maito, muna, soija ja tietyt pähkinät, kuten hasselpähkinä ja saksanpähkinä. Pakkausmerkintöjä lukemalla henkilöt, joilla on ruoka-aineallergioita tai -yliherkkyyksiä, osaavat välttää heille sopimattomia tuotteita.

Allergiaa tai yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat tulee merkitä pakkausmerkintöihin selkeästi, uuden elintarviketietoasetuksen mukaan esimerkiksi eri fontilla tai eri taustavärillä, jotta ne erottuisivat helpommin muiden ainesosien joukosta.

"Saattaa sisältää pieniä määriä….” -merkintä voidaan joutua lisäämään pakkausmerkintöihin, jos millään keinolla (esim. tuotantolinjojen huolellisella puhdistuksella) ei voida varmistua siitä, että elintarvikkeeseen ei joudu sellaista allergiaa tai yliherkkyyttä aiheuttavaa ainesosaa, joka ei reseptiin kuulu. Esimerkiksi suklaapatukoissa voi tästä syystä olla merkintä ”Saattaa sisältää hasselpähkinää ja mantelia”.

Kuva: Ruokatieto/Jussi Ulkuniemi.