Työturvallisuus

Turvallisesti keittiossä

Työn pitää olla tekijälleen turvallista. Tähän velvoittaa Suomessa laki. Työturvallisuuslaki edellyttää, että työnantaja tietää, mitkä ovat työn vaarat, ja pyrkii poistamaan tai lieventämään työn vaaroista terveydelle aiheutuvaa haittaa. On myös työntekijän vastuulla huomata ja ilmoittaa, jos työturvallisuudessa on ongelmia.

Turvallista työstä tekevät esimerkiksi riittävä suojavaatetus ja -välineet, sopivat ja ehjät työvälineet sekä oikeat työasennot. Samat säännöt pätevät myös kotona toimimiseen. Esimerkiksi keittiössä työskennellessä kannattaa varmistaa, että sähkölaitteet ovat ehjät ja niitä käytetään oikein. Teräviä esineitä ei kannata jättää paikkoihin joissa niihin voi satuttaa itsensä, ja kuumia astioita ja vettä tulee käsitellä varoen. Keittiö kannatta pitää mahdollisimman siistinä, jotta haitalliset mikrobit eivät pääse leviämään ja tarttumaan elintarvikkeisiin. Kaappien ovet kannattaa myös aina sulkea, jolloin itsensä kolhiminen ei ole niin todennäköistä. Saat huomaamatta hieman liikuntaa, kun joudut välillä kurkottelemaan jotakin tavaraa korkealta tai kumartumaan alas. Usein käytettävät työvälineet ja raaka-aineet on kuitenkin hyvä sijoittaa siten, että ne saa helposti käyttöönsä.

Ruokatieto, Ruokavisa, Kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Yksi työturvallisuuteen liittyvistä asioista on ergonomia. Se on esimerkiksi sitä, minkälaisessa asennossa istuu tai nostaa tavaroita tai vaikkapa sitä, että työpiste suunnitellaan työskentelylle sopivaksi.

Ergonomian tavoitteena on parantaa ihmisen turvallisuutta terveyttä ja hyvinvointia.

Pitkäkestoinen, toistuva työ käy fyysisesti raskaaksi, oli kyse sitten tavaroiden nostelusta tai vaikka vain istumisesta. Olisi hyvä työskentelyn lomassa kiinnittää huomiota siihen, että keho saisi välillä vaihtelua. Jos teet istumatyötä, työpisteeltä voi välillä nousta seisomaan ja vaikkapa vähän venytellä tai kävellä. Kiinnitä usein huomiota myös ryhtiin, kohenna sitä jos huomaat olevasi kumarassa ja pidä huolta vatsa- ja selkälihaksista eli niistä lihaksista, jotka tukevat kehoasi ja pitävät sinut ryhdissä.

ergonomia

Ergonomia tarkoittaa sitä, että elinympäristössä tekniikka ja toiminta sovitetaan ihmiselle. Näin pyritään parantamaan ihmisten terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia esimerkiksi työskennellessä. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi koulussa sopivan korkuisen tuolin ja pöydän valintaa.