Maatiloilla tuotetaan raaka-aineita

Maatiloilla tuotetaan viljaa, kasviksia, marjoja, lihaa, maitoa tai kananmunia. Nämä kaikki ovat ruokamme perusraaka-aineita, ja niiden tuottamista kutsutaan alkutuotannoksi.

Maanviljelijän työ on kausittaista. Keväällä maanmuokkaus- ja kylvötyöt pitävät viljelijän kiireisenä, syksyllä taas korjataan satoa. Metsätiloilla metsänhoitotyöt ajoittuvat usein talveen. Monella maanviljelijällä on myös toinen ammatti. He saattavat myös tehdä omilla työkoneillaan muille töitä.

Kotieläinyrittäjät tuottavat lihaa, maitoa, kananmunia ja heidän työ on hyvin sitovaa. Eläimiä täytyy hoitaa joka päivä, ja kotieläinyrittäjän vapaapäivät ovat harvassa. Lomien ja muiden vapaiden aikana eläimet ja tilan välttämättömät työt hoitaa lomittaja. Työhuippuja tuo sekä kasvinviljely- että kotieläinyrittäjän työhön kasvukauden aikana kylvö- ja korjuuajat. Myös sääolosuhteilla on iso merkitys ruuan tuottamisessa maatiloilla, esim. hyvin sateinen syksy voi estää sadon korjaamisen pellolta tai pilata sadon.