Lakisääteiset pakkausmerkinnät

Lakisääteiset pakkausmerkinnät kertovat perustiedot tuotteesta.

Elintarvikkeen pakkauksessa tulee olla ainakin seuraavat merkinnät:

  • elintarvikkeen nimi
  • ainesosaluettelo
  • sisällön määrä
  • vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta
  • valmistajan, pakkaajan tai EU:ssa toimivan myyjän nimi, toiminimi tai aputoiminimi sekä osoite
  • alkuperämaa, jos sen puuttuminen voi johtaa ostajaa harhaan
  • elintarvike-erän tunnus
  • säilytysohje tarvittaessa
  • käyttöohje tarvittaessa
  • varoitusmerkintä tarvittaessa (esim. saattaa sisältää pähkinää)
  • elintarvikkeen alkoholipitoisuus, jos se nestemäisessä tuotteessa on yli 1,2 tilavuusprosenttia ja kiinteässä enemmän kuin 1,8 painoprosenttia

Lisäksi elintarvikkeessa voi olla myös muita pakkausmerkintöjä, kuten mahdolliset merkinnät suojakaasuun pakkaamisesta tai ionisoivan käsittelyn tai geenitekniikan käytöstä. Vapaaehtoisia merkintöjä ovat esimerkiksi ohjeet pakkauksen hävittämisestä ja muut valmistajan antamat tiedot elintarvikkeesta tai tuotantotavasta.

Pakkaamattomat elintarvikkeet

Pakkaamattomia tuotteita on myynnissä esimerkiksi torilla ja kaupan irtomyyntitiskillä.Pakkaamattomista elintarvikkeista pitää lain mukaan olla tiedossa tuoreen kalan alkuperämaa, pyyntialue ja -päivä, jauhelihaan käytetty eläinlaji ja seossuhde, alkuperämaa, maininta varastoinnista pakastettuna sekä kasviksista alkuperämaa ja laatuluokka.

Alkuperämaa pitää ilmoittaa aina, jos sen puuttuminen voi johtaa ostajaa harhaan.

Alkuperämaa on aina ilmoitettava seuraavien elintarvikkeiden kohdalla:

  • liha
  • kala
  • kananmuna
  • porkkana
  • omena
  • mansikka
  • mustikka
  • sienet

Jos ulkomaista raaka-ainetta on käytetty Suomessa valmistettuun elintarvikkeeseen, ei valmistusaineiden alkuperää yleensä tarvitse ilmoittaa. Esimerkiksi ulkomaisista raaka-aineista Suomessa valmistetut hillot tai lihapyörykät voidaan myydä ilman raaka-aineen alkuperämaamerkintää.

Lihan merkinnät

Ruokatieto, lihatiski, kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Raa'an lihan kohdalla on aina ilmoitettava eläimen kasvatusmaa. Naudanlihassa ilmoitetaan kasvatusmaan lisäksi syntymä-, teurastus- ja valmistusmaa tai -maat, jos eri tuotantovaiheet ovat tapahtuneet eri maissa. Naudanlihan erätunnuksen perusteella voidaan liha jäljittää tiettyyn tuotantoerään tai jopa yksittäiseen eläimeen saakka. Makkaroista ja muista kypsistä lihavalmisteista tulee ilmetä valmistusmaa, mutta raaka-aineen alkuperän ilmoittaminen ei ole pakollista.
 

Kalan merkinnät

Kalatiski Jussi Ulkunniemi

Tuoreesta kalasta on ilmoitettava pyyntiaika ja -paikka. Kaloissa ja kalavalmisteissa on ilmoitettava alkuperämaa tai valmistusmaa. Tuotteissa, jotka on valmistettu Suomessa ulkomaisista kaloista, kalojen alkuperämaa on aina ilmoitettava.

Kananmunien merkinnät

Jokainen kananmuna leimataan maakoodilla ja numerosarjalla, joka kertoo tuotantotavan ja tuottajan seuraavasti:
Suomen maatunnus = FI
0 = luomutuotanto
1 = ulkokanala
2 = lattiakanala
3 = virikehäkkikanala/pienryhmäkanala

Ruokatieto, kananmunien koodit

Pakkaukseen merkitään laatuluokka, munien määrä ja koko, parasta ennen -päivämäärä, tuotantotapa ja keskipaino.

Kasvisten merkinnät

Kasvisten pakkaukseen on merkittävä pakkaaja, alkuperämaa eli maa, jossa tuote on viljelty, laatuluokka, nettopaino ja tuotteen nimi, jos sisältö ei ole näkyvissä.

Irtomyynnissä olevien kasvisten läheisyydestä on löydyttävä merkinnät alkuperämaasta ja laatuluokasta.

Ruokatieto, juureslaarit, kuvaaja Jussi Ulkuniemi