Säästä energiaa keittiössä

Paras tapa vähentää energiantuotannon ympäristövaikutuksia on käyttää energiaa harkiten ja järkevästi. Näin säästyy omien rahojen lisäksi myös ympäristö.

Koti kuluttaa energiaa. Suurin osa energiasta menee asunnon ja veden lämmitykseen. Energiaa kuluu myös ruuanlaittoon, valaistukseen ja muihin kotitalouden askareisiin.

Ruuanvalmistuksessa kannattaa kiinnittää huomiota energiankulutukseen.

Näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun!

Ruuanvalmistus ja työvälineet

  • Valitse kattilan koko valmistettavan ruuan määrän mukaan. Suuren kattilan lämmittämiseen ja puhdistamiseen tarvitset enemmän energiaa kuin pienen.
  • Valitse keittolevyn kokoinen tai hiukan sitä suurempi kattila, näin et lämmitä levyä turhaan.
  • Käytä kattilassa aina kantta, kun kypsennät ruokaa liedellä. Höyryn muodostuminen kuluttaa energiaa ja ilman kantta keitettäessä energiaa kuluu kolminkertaisesti. Kantta käytettäessä ruoka myös kypsyy nopeammin. Paksupohjainen kattila kuluttaa vähemmän sähköä kuin ohutpohjainen.
  • Pienennä levyn tehoa heti, kun ruoka alkaa kiehua. Muista myös hyödyntää lieden jälkilämpö.
  • Keitä perunat ja kasvikset vähässä vedessä.
  • Erilaisista liesistä keraaminen liesi on hieman nopeampi ja kuluttaa vähemmän sähköä kuin valurautaiset keittolevyt. Keraamisessa tasossa voi olla myös induktiokeittoalueita, jotka ovat vielä nopeampia ja vievät vähemmän sähköä kuin valurautalevyt tai keraaminen keittoalue.
  • Valmista pienet ruokamäärät mieluummin liedellä kuin uunissa. Uunin käyttö kuluttaa eniten energiaa, joten silloin kun uuni lämmitetään, kannattaa ruokaa valmistaa suurempi määrä kerralla. Valmistettaessa ruokaa uunissa olisi hyvä käyttää kannellista astiaa, näin uuni ei likaannu.
  • Lämmitä ja kypsennä pienet annokset mikroaaltouunissa. Ruuanvalmistus mikrolla on ekotehokasta.

Ruuan säilytys

Ruokatieto, jääkaappi, kuvaaja Jussi Ulkuniemi

  • Vältä pakastettuja elintarvikkeita, sillä niiden säilytys ja kuljetus vaativat paljon energiaa.
  • Sijoita kylmälaitteet niiden ohjeiden mukaisesti niin, että ne ovat erillään esimerkiksi lämpöpattereista tai uunista. Muista jättää tilaa niiden ympärille, jotta ilmankierto on riittävä.
  • Muista oikeat säilytyslämpötilat! Jääkaapin oikea lämpötila on noin + 5 °C ja pakastimen -18 °C.
  • Älä avaa kylmälaitteita turhaan, vaan mieti etukäteen, mitä tarvitset.
  • Jäähdytä ruoka ennen säilytystä esimerkiksi kylmässä vesihauteessa.
  • Sulata pakastin säännöllisesti. Katso ohjeet!
  • Varmista, että kylmälaitteiden ovien tiivisteet ovat kunnossa.

Siivoaminen ja puhtaanapito

  • Kun tiskaat astioita käsin, älä tee sitä juoksevan veden alla, vaan altaassa. Allaspesu kuluttaa vettä jopa kuusi kertaa vähemmän kuin juoksevan veden alla tiskaaminen.
  • Käytä ympäristömerkittyjä puhdistusaineita siivouksessa.
Ruokatieto, Ruokavisa-logo