Ruuan ympäristövaikutukset

Ruuan tuotannolla ja kulutuksella on aina ympäristövaikutuksia. Voit vähentää oman ateriasi vaikutuksia ympäristöön erilaisilla ruokavalinnoilla.

Aterian ympäristövaikutukset voivat vaihdella suurestikin sen mukaan, mitä lautasellesi valitset. Ympäristövastuullisia ruokavalintoja tehtäessä on tärkeintä muistaa kohtuus: syö tarpeeksi, mutta älä liikaa. Nälkää ei kenenkään pidä nähdä, mutta oman ruuantarpeen yliarvioiminen rasittaa turhaan ympäristöä. Kun syö ravitsemussuositusten mukaisesti, on helppoa syödä myös ympäristöystävällisesti. Lue lisää täältä.

Elintarvikkeen pakkauksella voidaan vähentää ympäristövaikutuksia. Pitkään ajateltiin, että mitä kevyemmin tuotteet pakataan, sitä pienemmät ovat niiden ympäristövaikutukset. Nykyään kuitenkin tiedetään, että pakkauksen tärkein tehtävä on suojata elintarviketta niin, ettei se vaurioidu ja hävikkiä ei  synny. Huonon pakkauksen takia poisheitetyn tuotteen ympäristövaikutukset ovat moninkertaisesti suuremmat kuin kunnollisen pakkauksen ympäristövaikutukset. Suosi pakkauksia, joita voit käyttää kotona uudestaan. Pakkaukset kannattaa kierrättää asianmukaisesti.

Ympäristöystävällisyyteen voit myös vaikuttaa ostamalla tuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päiväys on lähellä ja jos aiot käyttää ne pian. Ottamalla oman ostoskassin kauppaan mukaan voit vähentää muovin kulutusta.  Voit myös ottaa kauppaan omat rasiasi ostaessasi esimerkiksi leikkeleitä irtomyynnistä.

Ruokavisa, Maitopurkki, kuva Tuija Fagerlund

YMPÄRISTÖN KANNALTA TÄRKEINTÄ OLISI VÄLTTÄÄ RUOKAHÄVIKKIÄ

Kotitalouksissa se onneksi on helppoa, ja siihen me kaikki voimme vaikuttaa.

Sanonta ”pienistä puroista kasvaa iso virta” pätee myös ruokahävikin vähentämiseen.

Tiesitkö, että jokainen suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa pois yli 20 kg vuodessa? Se tarkoittaa yli 120 euroa hukkaan heitettyä rahaa vuodessa henkeä kohden ja esimerkiksi neljän hengen perheessä lähes 500 euroa. Tämän rahalla voisi kustantaa vaikka harrastuksia tai erilaisia elämyksiä ja lomia, kuten huvipuistokäyntejä tai laskettelureissuja. Ainoastaan Suomessa ruokahävikin määrä on yli sata miljoonaa kiloa vuosittain. Tämän ruokamäärän ympäristövaikutukset ovat melkoiset ilman, että ruokaa on hyödynnetty mitenkään. Ruokahävikin eli suoraan jätteeksi joutuvan ruuan tuotannosta syntyneet ympäristövaikutukset ovat täysin turhia. Elintarviketeollisuus ja kauppa tuottavat kotitalouksia vähemmän ruokahävikkiä, sillä niille hukkaan heitetty ruoka merkitsee menetettyjä tuloja. Myös kotitalouksien ostama, mutta syömättä jätetty ruoka nostaa  ruokamenoja turhaan.

Katso vinkit ruokahävikin vähentämiseen.

 

ruokahävikki

Ruokahävikiksi kutsutaan ruokaa, joka on ollut syömäkelpoista, mutta päätyy syystä tai toisesta roskiin tai biojätteeseen. Syynä voi olla esimerkiksi se, että ruokaa on ottanut omalle lautaselle liikaa.  Ruokahävikkiä voi vähentää jokainen.