Kumppanuusmaatalous

Kumppanuusmaataloudella tarkoitetaan maanviljelijän ja kuluttajien yhteistyötä. Kuluttajat saavat suoraan tuottajalta laadukasta ruokaa maksamalla satotuotteista etukäteen sovitun hinnan. Maanviljelijä hyötyy kumppanuudesta, sillä etukäteismaksu mahdollistaa viljelyn ja työntekijöiden palkkaamisen.

Suoraan tuottajalta ostaessaan kuluttajalla on mahdollisuus nähdä, mistä ruoka tulee ja miten se on kasvatettu. 

Kuluttaja voisi ostaa tai vuokrata itselleen vaikkapa nimikko-omenapuun, josta tuottaja huolehtii maksua vastaan ja jonka sadosta kuluttaja pääsee satokauden koittaessa nauttimaan. Kuluttajalla voi olla myös esimerkiksi oma nimikkopossu.

Omenapuut SRHäme

Esimerkki kumppanuusmaataloudesta on myös lähiruokarengas Reko, jossa tuotteiden tilaus ja markkinointi tapahtuu suljetussa facebook-ryhmässä. Kaikki ryhmään kuuluvat tuottajat ja ostajat tapaavat sovittuna ajankohtana ja kuluttajat saavat tuotteet ilman välikäsiä. Ruokapiirin toiminta on myös esimerkki kumppanuusmaataloudesta. Ruokapiirissä useampi kuluttaja tekee yhteistilauksen suoraan tuottajilta. Lue lisää ruokapiiristä

Ruoanhankinnan lisäksi kumppanuusmaatalous lisää yhteisöllisyyttä, kun kuluttajat ja tuottajat verkostoituvat keskenään esimerkiksi tapaamisissa tai sosiaalisessa mediassa. Yhteistyöhön voi kuulua myös talkoita tai muuta yhteisöllistä toimintaa. 

Kaikki artikkelit aiheesta Ympäristövaikutusten pienentäminen tuotannon keinoin