Hyppää pääsisältöön
  • English
  • Svenska
  • Ruokatieto
  • Ruokatieto
  • Ruokatieto

Hakulomake

Etusivu
Valikko
  • Etusivu
  • Ruokakasvatus
    • Ruokakasvatusta kaikille
    • Ruokavisa - vastuullisuus ruokaketjussa
    • Retki kauppaan
    • Utflykt till butiken
    • Ruuan reitti - ruokakasvatusta alakouluille
    • Kouluruoka-agentin käsikirja
    • Lupa kokata - elintarvikehygienian perusteet
    • Ruokaketju - ruuan matka pellolta pöytään
    • Pelit ja testit
    • Opettajien materiaali
  • Ajassa
    • Tiedotteet
    • Uutisarkisto
    • Tilaa Ruokatiedon uutiskirje!
  • Ruokakulttuuri
    • Kehitysvaiheita
    • Alueelliset erot ja erikoisuudet
    • Nykypäivän ruoka-arki
    • Nykypäivän ruokajuhla
    • Uutta omasta maasta
    • Maailman makuja
    • Ruoka ammattina
    • Ruoka harrastuksena
    • Ruokakulttuuri kautta aikojen
  • Ruokafakta
    • Tilastoja - Tietohaarukka
    • Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma
    • Ruokaketjun vastuullisuus
    • Tieto auttaa ymmärtämään
    • Ravitsemuskatsaus
  • Pikaopas
    • Ruokavalinnoillasi vaikutat
    • 1. Laatu maksaa hiukan enemmän
    • 2. Ruoka luo työtä ja hyvinvointia
    • 3. Arjen valinnat ratkaisevat
    • 4. Älä heitä ruokaa pois
    • 5. Tieto löytyy pakkauksista
    • Tausta ja materiaalit
  • Yhdistys
    • Yhteystiedot
    • Hyvää suomesta
    • Arctic food from Finland
    • Toiminta
    • HALLITUS
Ruokakasvatus

Ruokavisa - vastuullisuus ruokaketjussa

  • Osallistu Ruokavisaan
  • Ympäristö
    • Ruuan ympäristövaikutukset
    • Ympäristövaikutusten pienentäminen tuotannon keinoin
    • Voit vaikuttaa ruuan ympäristövaikutuksiin
      • Ostoksilla
      • Vältä ruokahävikkiä
      • Lihaa kohtuudella
      • Ruokaa voi kerätä ja viljellä itsekin
      • Sesonkikalenteri helpottaa kausiruokailua
      • Säästä energiaa keittiössä
      • Kodin kierrätyspiste
    • Kaikilla on oikeus ruokaan
    • Tehtäviä Ympäristö-osiosta
  • Eläinten hyvinvointi
  • Ravitsemus
  • Tuoteturvallisuus
  • Työhyvinvointi ruoka-alalla
  • paikallinen hyvinvointi
  • Taloudellinen vastuu
  • Ruokavisan opeopas
Etusivu / Ruokakasvatus / Ruokavisa - vastuullisuus ruokaketjussa / Ympäristö / Voit vaikuttaa ruuan ympäristövaikutuksiin
Tulostettava sivu

Voit vaikuttaa ruuan ympäristövaikutuksiin

ruokatieto_kuvaajajussiulkuniemi_kaupanhylly.jpg

Ruokavisa, Kuluttaja, kuva Jussi Ulkuniemi
Riittävä ravinto on yksi ihmisen perustarpeista. Suomalaisten kotitalouksien kulutusmenoista 13 prosenttia menee ruokaan, mutta millä perusteilla teemme valintamme? Ruoka ei ole kuitenkaan pelkkää ravintoa, vaan se on myös kulttuuria, yhdessä tekemistä ja nautintoa.

Tässä osiossa kerrotaan, miten sinä kuluttajana voit vaikuttaa omien ruokavalintojesi ympäristövaikutuksiin.

Edellinen aihe Kasvihuonetuotanto
Seuraava aihe Ostoksilla

Kaikki artikkelit aiheesta Ympäristö

Ruokavisa, Ympäristövastuullinen lautasmalli, kuva Marko Myllyaho

Ruuan ympäristövaikutukset

Ympäristövaikutusten pienentäminen tuotannon keinoin

Ruokatieto, Ruokavisa-logo

Tehtäviä Ympäristö-osiosta

Ruokavisa, Ruokatieto, Kuvaaja Kirsi Ali-Kovero

Kaikilla on oikeus ruokaan

Ruokavisa, Kuluttaja, kuva Jussi Ulkuniemi

Voit vaikuttaa ruuan ympäristövaikutuksiin

© Ruokatieto Yhdistys ry 2023
Vanha Talvitie 2 A 16
(käynti kulmasta Työpajankadun puolelta)
00580 Helsinki
etunimi.sukunimi@ruokatieto.fi
Ruokatiedon tietosuojaseloste
  • Etusivu
  • Ruokakasvatus
  • Ajassa
  • Ruokakulttuuri
  • Ruokafakta
  • Pikaopas
  • Yhdistys

Tämän aineiston tuottamiseen on käytetty maa- ja metsätalousministeriön tukea

  • Tekstiversio
      • Etusivu
      • Ruokakasvatus
        • Ruokakasvatusta kaikille
          • Mitä ruokakasvatus on?
          • Pienin mahdollinen ruokakasvatusteko
          • Mitä voisi tehdä oppitunneilla?
          • Vuoden ruokakasvattaja
        • Ruokavisa - vastuullisuus ruokaketjussa
          • Osallistu Ruokavisaan
            • Mikä Ruokavisa?
            • Mitä on vastuullisuus?
            • Ruokavisan voittajat
            • Ruokavisan työryhmät ja neuvottelukunta
          • Ympäristö
            • Ruuan ympäristövaikutukset
              • Erilaiset mittarit ruuan ympäristövaikutuksille
            • Ympäristövaikutusten pienentäminen tuotannon keinoin
              • Kiertotalous
              • Kumppanuusmaatalous
              • Kalankasvatus
              • Kasvihuonetuotanto
            • Voit vaikuttaa ruuan ympäristövaikutuksiin
              • Ostoksilla
              • Vältä ruokahävikkiä
                • Tuunaa!
              • Lihaa kohtuudella
              • Ruokaa voi kerätä ja viljellä itsekin
              • Sesonkikalenteri helpottaa kausiruokailua
              • Säästä energiaa keittiössä
              • Kodin kierrätyspiste
            • Kaikilla on oikeus ruokaan
              • Miten ruokaa riittäisi kaikille?
            • Tehtäviä Ympäristö-osiosta
          • Eläinten hyvinvointi
            • Mitä tarkoittaa eläinten hyvinvointi?
            • Eläinten hyvinvoinnin kriteerejä
            • Eläimet ja ruuantuotanto
              • Sika lihan tuottajana
              • Nauta lihan tuottajana
              • Broileri lihan tuottajana
              • Kananmunien tuotanto
              • Lehmä tuottaa maitoa
              • Lammas lihan tuottajana
              • Luonnonkalat ja kasvatetut kalat
            • Tehtäviä eläinten hyvinvointi-osiosta
          • Ravitsemus
            • Pohjoisen ruokavalio
            • Hyvän syömisen helppo resepti
              • Ateriarytmi on kaiken A ja O
              • Lisävirtaa välipalasta
              • Syö kouluruokaa joka päivä
              • Hyvää mielelle ja kielelle
              • Ruoka maistuu yhdessä!
            • Suositeltavat valinnat
              • Lataa lautaselle lisää kasviksia
              • Täysjyvässä on paljon hyvää
              • Kulauta valkoista vitamiinijuomaa
              • Syö kalaa 2-3 kertaa viikossa
              • Käytä lihaa kohtuudella
              • Kananmunaa sopivasti
              • Voidellaan rypsiöljyllä
              • Hyvä tietää sokerista ja juomista
            • Mihin ja kuinka paljon ravintoa tarvitaan?
              • Laatua sekaruokavalioon
              • Laatua kasvisruokavalioon
              • Liikkuva tarvitsee enemmän
            • Tavoitteena kestävät valinnat
            • Kuka vaikuttaa valintoihisi?
            • Syö hyvää
            • Tehtäviä Ravitsemus-osiosta
          • Tuoteturvallisuus
            • Mitä on turvallinen ruoka?
              • Oiva-hymy kertoo tuoteturvallisuudesta
              • Suomessa ruuan turvallisuus on hvyällä mallilla
            • Omavalvonta
              • Miten omavalvonta toimii?
                • Esimerkki: Suomalainen salmonellavalvonta
                • Esimerkki: Miten omavalvonta toimii kanalassa?
              • Elintarvikkeiden kylmäketju ei saa katketa
            • Ruuan turvallisuus suomalaisessa ruokaketjussa
              • Rehu- ja lannoiteteollisuus
              • Alkutuotanto
              • Elintarviketeollisuus
                • Esimerkki: Lisäaineet
              • Kauppa
              • Koti
            • Pakkausmerkinnät kertovat tuotteista
              • Lakisääteiset pakkausmerkinnät
                • Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät
              • Vapaaehtoiset pakkausmerkinnät
              • Pakkausmerkintöjen uudet tuulet
              • Mitä elintarvikkeista pitää kertoa?
            • Tehtäviä tuoteturvallisuudesta
          • Työhyvinvointi ruoka-alalla
            • Mitä työhyvinvointi on?
              • Työn ilo
              • Työterveys
              • Ammattitaito on maatilan vahvuus
              • Työturvallisuus
              • Muistilista työssä jaksamiseen
            • Töissä ruoka-alalla
              • Maatiloilla tuotetaan raaka-aineita
              • Elintarviketeollisuus työllistää monenlaisia osaajia
              • Kaupassa työtehtävät ovat monipuolisia
              • Ruokapalvelu on lähelläsi jokaisena koulupäivänä
            • Asiakas vaikuttaa työntekijöiden hyvinvointiin
            • Kuluttajana vaikutat lähelle ja kauas
              • Globaali työhyvinvointi
            • Tehtäviä työhyvinvoinnista
          • paikallinen hyvinvointi
            • Lähiruoka tulee läheltä
              • Lähiruoka Suomessa
              • Ruokapiiri pyörii
              • Villiä ruokaa läheltäsi
            • Ruuan tuotanto Suomessa
              • Suomen omavaraisuus
              • Paikallinen vuorovaikutus
              • Tuonti ja vienti
            • Tehtäviä Paikallisesta hyvinvoinnista
          • Taloudellinen vastuu
            • Ruuantuotannon taloudellinen merkitys
              • Ruokaketjussa liikkuu raha
            • Ruoka-ala työllistää
              • Pienillä osaajilla iso merkitys
            • Ruuan valinta – älä tuijota vain hintaa!
              • Mikä ruuassa maksaa?
                • Raaka-aineiden vertailu kannattaa
              • Miksi ruuan hinta nousee?
            • Tehtäviä Taloudellisesta vastuusta
          • Ruokavisan opeopas
            • Alkutuotanto - opettajalle
            • Siipikarja-ala - opettajalle
            • Retki kauppaan - opettajalle
            • Vastuullisuus suomalaisessa ruokaketjussa -opettajalle
            • Ympäristö - opettajalle
            • Eläinten hyvinvointi - opettajalle
            • Kestävä kouluruokailu -opettajalle
            • Ravitsemus - opettajalle
            • Tuoteturvallisuus - opettajalle
            • Työhyvinvointi ruoka-alalla - opettajalle
            • Paikallinen hyvinvointi - opettajalle
            • Taloudellinen vastuu - opettajalle
            • Suomalainen ruokakulttuuri - opettajalle
        • Retki kauppaan
          • Kaupparetki osana opetussuunnitelmaa
          • Vinkkejä retken suunnitteluun
        • Utflykt till butiken
          • Tips för planering av utflykten
          • Utflykt till butiken som en del av läroplanen
        • Ruuan reitti - ruokakasvatusta alakouluille
          • Johdanto
            • Näin käytät materiaalia
            • Ruokakasvatus ja kotitalousopetus alakoulussa
            • Ruuan reitti ja POPS 2014
          • Kalan reitti
            • Hyvä tietää kalasta
            • Ideoita opetukseen
            • Keskustelunaiheita tunneille
            • Ruokaohjeet
            • Taustamateriaalia opettajalle
          • Kananmunan reitti
            • Hyvä tietää kananmunasta
            • Ideoita opetukseen
            • Keskustelunaiheita tunneille
            • Ruokaohjeet
            • Taustamateriaalia opettajalle
          • Kasvisten reitti
            • Hyvä tietää kasviksista
            • Ideoita opetukseen
            • Keskustelunaiheita tunneille
            • Ruokaohjeet
            • Taustamateriaalia opettajalle
          • Lihan reitti
            • Hyvä tietää lihasta
            • Ideoita opetukseen
            • Keskustelunaiheita tunneille
            • Ruokaohjeet
            • Taustamateriaalia opettajalle
          • Maidon reitti
            • Hyvä tietää maidosta
            • Ideoita opetukseen
            • Keskustelunaiheita tunneille
            • Ruokaohjeet
            • Taustamateriaalia opettajalle
          • Viljan reitti
            • Hyvä tietää viljasta
            • Ideoita opetukseen
            • Keskustelunaiheita tunneille
            • Ruokaohjeet
            • Taustamateriaalia opettajalle
          • Yleisiä tehtäviä
        • Kouluruoka-agentin käsikirja
          • Mikä kouluruoka-agentti?
          • Miten agenttitiimi perustetaan?
          • Mitä agenttitiimi voisi tehdä?
            • Kouluruokailu esille vanhempainillassa
          • Kehitysideoita ja linkkivinkkjeä
          • Materiaalipankki
        • Lupa kokata - elintarvikehygienian perusteet
          • Hygieniaosaaminen
            • Kotikeittiöstä ammatilliseen elintarvikkeiden käsittelyyn
            • Hygieniapassi
            • Elintarvike
            • Elintarvikehygienia
            • Tehtäviä
          • Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
            • Vaaratekijät
            • Kemialliset vaarat
            • Vierasesineet
            • Biologiset vaaratekijät
            • Pilaantuminen
            • Vaaratekijöiden lähteet
            • Tehtäviä
          • Mikrobiologia
            • Mikrobien pääryhmät
            • Hyödylliset ja haitalliset mikrobit
            • Lisääntymiseen vaikuttavat tekijät
            • Vesi
            • Lämpötila
            • Happamuus
            • Hapen läsnäolo
            • Bakteerien lisääntymisnopeus
            • Tehtäviä
          • Ruokamyrkytykset
            • Ruokamyrkytykset ja epidemiat
            • Ruokamyrkytysbakteereita
            • Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia viruksia
            • Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia loiseläimiä ja alkueläimiä
          • Elintarvikelainsäädäntö
            • Lainsäädännön käsitteitä ja keskeisiä vaatimuksia
            • Elintarvikehuoneisto
            • Viranomaisvalvonta
            • Tehtäviä
          • Omavalvonta
            • Omavalvontavelvoite
            • Omavalvontasuunnitelma
            • Kriittiset hallintapisteet
            • Tehtäviä
          • Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely
            • Säilyvyyden parantaminen
            • Lämpötilat elintarvikkeiden käsittelyssä
            • Lämpökäsittelyt
            • Kylmäketju
            • Viimeinen käyttöpäivä, parasta ennen
            • Tehtäviä
          • Henkilökohtainen hygienia
            • Työntekijöiden terveys
            • Pukeutuminen työssä
            • Kädet
            • Tehtäviä
          • Puhtaanapito
            • Astianpesu
            • Siivoussuunnitelma
            • Siivousaineet ja -välineet
            • Desinfiointi
            • Tuhoeläintorjunta
            • Jätteiden käsittely
            • Tehtäviä
          • Hygienian tulokset
            • Hygienian onnistumisen mittaaminen ja seuranta
          • Opettajamateriaali
            • Hygieniaosaaminen
            • Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
            • Mikrobiologia
            • Ruokamyrkytykset
            • Elintarvikelainsäädäntö
            • Omavalvonta
            • Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely
            • Henkilökohtainen hygienia
            • Puhtaanapito
            • Hygienian tulokset
          • Tulostettava oppilasmateriaali
        • Ruokaketju - ruuan matka pellolta pöytään
          • Ympäristötekijät
            • Ilmasto
              • Suomi on pohjoinen maa
              • Auringon energia ylläpitää maapallon elämää
              • Ilmakehä maapallon suojana
              • Ilmastonmuutos
              • Vuodenajat säätelevät ravinnontuotantoa
              • Keskilämpötila Suomessa -2° - +5°C
              • Lyhyt kasvukausi
              • Suotuisa kasvupaikka
              • Vesi on jatkuvassa liikkeessä
              • Suomessa sataa kaikkina vuodenaikoina
              • Mitä matala- ja korkeapaineen aikana tapahtuu?
            • Maaperä
              • Maaperä peittää kalliota
              • Maannoksen syntyminen
              • Maasta löytyy paljon luonnonvaroja
              • Jäätikkö muokkasi maaperää
              • Moreeni on yleisin maalaji Suomessa
              • Eloperäinen aines hajoaa maassa
              • Biologinen typensidonta
              • Maan happamuus
              • Maan rakenne
              • Maa on ravinnevarasto
              • Hyvän peltomaan ominaisuuksia
              • Eri maalajien viljavuus
              • Rapautuminen vapauttaa mineraaleja maaperästä
          • Luonto ravinnon lähteenä
            • Kalat
              • Vesi elinympäristönä
              • Elinympäristön ongelmia
              • Kalan rakenne
              • Kalan aistit
              • Kalojen lisääntyminen
              • Osana ravintoketjua
              • Kalastus
                • Kalasaaliit
                • Lupa kalastaa
              • Luonnonkaloja
              • Rapu
            • Riista
              • Riistaeläimen vuosi
              • Metsästyksen edellytykset
              • Riistanhoito
              • Metsästysmuotoja
              • Riistaeläimiä
            • Marjat ja muut luonnonkasvit
              • Mitä marjat ovat?
              • Luonnonmarjat
              • Milloin kannattaa mennä marjametsään?
              • Marjojen hyötykäyttö
              • Luonnonkasvien käyttö ravintona
              • Pettua saadaan männystä
            • Sienet
              • Mitä sienet ovat?
              • Vinkkejä sienestykseen
              • Kauppasienet
              • Metsäsieniä
            • Kasvien biologiaa
              • Kasvin osat
              • Kasvin erilaiset solukot
              • Yhteyttäminen ja hengitys
              • Kasvien vedenotto
              • Kasvien ravinteidenotto
              • Kasvien elinkierto
              • Suvullinen lisääntyminen
              • Siemenestä uusi yksilö
              • Kasvullinen lisääntyminen
          • Ravintoa maatilalta
            • Maatalous Suomessa
              • Maatalous eri osissa Suomea
              • Suomalainen maatila Euroopassa
            • Maatila yrityksenä
            • Kotieläimet
              • Lypsykarja
              • Lihakarja
              • Sika
              • Kanat ja broilerit
              • Kalkkuna ja muu siipikarja
              • Lammas
              • Vuohi
              • Hevonen
              • Poro
              • Kasvatettavat kalat
              • Kasvatettavat ravut
              • Mehiläiset
            • Peltokasvit
              • Perustietoa viljoista
              • Suomalaisia viljakasveja
              • Rypsi ja muut öljykasvit
              • Peruna
              • Herne ja papu
              • Sokerijuurikas
              • Nurmiheinät ja -palkokasvit
            • Puutarhakasvit
              • Juurekset
              • Kaalikasvit
              • Salaattikasvit
              • Sipulikasvit
              • Yrtit
              • Pinaatit ja mangoldi
              • Kasvihuonevihannekset
              • Muut vihannekset
              • Viljellyt sienet
            • Puutarhan marjat ja hedelmät
              • Puutarhamansikka
              • Puutarhavadelma
              • Herukat ja karviaiset
              • Omenat
              • Päärynä, kirsikka, luumu, kriikuna
              • Marjapensaan ja hedelmäpuun hoito
            • Viljelytoimet
              • Ojitus
              • Kalkitus
              • Muokkaus
              • Lannoitus
              • Kylvö
              • Kastelu
              • Kasvinsuojelu
              • Tuhohyönteiset
              • Leipäviljojen kasvitauteja
              • Rikkakasvien haittoja ja hyötyjä
              • Nurmen korjuu
              • Sadonkorjuu
              • Sadon varastointi
              • Viljelykierto
              • Kasvien viljely avomaalla ja kasvihuoneessa
            • Luonnonmukainen tuotanto
            • Kasvinjalostus
          • Elintarviketeollisuus
            • Valmisruokaa raaka-aineesta kuluttajan pöytään
            • Elintarvikkeiden kuljetus
            • Elintarvikkeiden valmistus
              • Viljatuotteet
              • Vihannekset
              • Marja- ja hedelmätuotteet
              • Perunajalosteet
              • Maitotuotteet
              • Kananmunatuotteet
              • Lihatuotteet
              • Kalatuotteet
              • Margariinit ja kasviöljyt
              • Sokeri
            • Ympäristö- ja laatuasiat
              • Yritykset ja yhteiskuntavastuu
              • Ekokilpailukykyinen yritys
              • Luonnonmukainen elintarvike
              • Omavalvonta ja muu laadunvalvonta
              • Laatu- ja ympäristöjärjestelmät
            • Elintarviketeollisuus Suomessa
          • Kauppa
            • Miten kauppa toimii?
              • Tuotteen reitti kauppaan
              • Mistä tuotteet löytyvät - kaupan pohjakartta
              • Erilaiset kaupat
              • Päivittäistavarakaupan myymälätyypit
            • Ostoksilla kaupassa
            • Hinta
            • Pakkausmerkinnät
              • Mitä pakkaukset kertovat?
              • Elintarvikkeiden käyttö ja säilyvyys
              • Ravitsemustiedot pakkauksessa
              • Alkuperä
              • Tuotantotapa
              • Ympäristömerkit
            • Ympäristöasiat
              • Tuotteen elinkaari
              • Ympäristöpäämäärät
              • Pakkaukset
              • Jätehuolto
            • Laatutyö kaupassa
          • Keittiö
            • Aterioiden suunnitteleminen
              • Miten ateroita suunnitellaan?
              • Miten paljon ruokaa varataan?
            • Ruuan raaka-aineet
              • Viljavalmisteet
              • Kasvikset
              • Hedelmät ja marjat
              • Maitovalmisteet
              • Liha
              • Kananmuna
              • Kala ja äyriäiset
              • Rasvat
              • Säilykkeet ja valmisruuat
              • Sokeri ja hunaja
            • Raaka-aineiden säilytys kotona
              • Mikrobit pilaavat ruokaa
              • Raaka-aineiden säilytys
              • Säilytystilat ja hygienia
              • Ruuan terveysriskit
              • Säilyvyystaulukko
            • Ruuanvalmistus
          • Ravitsemus ja ruuan valinta
            • Miten syödä?
              • Syö monipuolisesti
              • Lautasmalli
              • Syö säännöllisesti
              • Kouluruoka
              • Välipala
              • Vesi
              • Nauti ruuasta
              • Makujen monipuolinen maailma
            • Energiaravintoaineet
              • Ruuan energia
              • Kuinka paljon tarvitsen energiaa?
              • Hiilihydraatit
              • Proteiinit
              • Rasvat
            • Suojaravintoaineet
              • Kivennäisaineet
              • Vitamiinit
              • Ravintokuitu
            • Ruoka-aineryhmät
              • Viljatuotteet
              • Kasvikset
              • Liha, kala ja kananmuna
                • Kalansyönti tekee fiksuksi
              • Maitovalmisteet
              • Rasvat
              • Sokeri ja suola
            • Kasvisruokavaliot
            • Erityisruokavaliot
              • Ruoka-aineallergiat ja yliherkkyys
              • Laktoosi-intoleranssi
              • Keliakia
              • Diabetes
            • Ruuansulatus
            • Liikunta tukee ravitsemusta
        • Pelit ja testit
        • Opettajien materiaali
          • Varhaiskasvatus
            • Mistä ruoka tulee?
            • Lasten ruokailu
              • Hyvät pöytätavat ovat osa hyviä käytöstapoja
              • Kasvuvoimaa kasviksista
              • Lapsen päivän ateriat
          • Perusopetus
            • Ruokavisan taustamateriaali opettajille
            • Ässäkokki: materiaalia kotitalousopetukseen
            • Aikaa ruualle
            • Kestävä arki
            • Maistuva ammatti
            • Luomua eri luokille
              • Hyvää luonnolle
              • Hyvää eläimille
              • Hyvää lautaselle
                • Aurinkomerkin viralliset säännöt
              • Luomuun liittyvät tehtävät
              • Luomusanasto
            • Lautasmallipeli
            • MAPPA
            • Ilmastodieetti
            • Kouluruokadiplomi
            • Lupa kokata
            • Kestävää kotitalousopetusta - opas opettajan työn tueksi
            • Ruokakoulu-Matskolan
            • Oma valinta
            • Suomalainen ruokakulttuuri -Opettajalle
          • Korkeakoulut
            • Kestävä ruoka pellolta pöytään – opettajien täydennyskoulutus 2022
              • Kestävyys kotimaisessa ruokajärjestelmässä, 1. – 31.3.2022
              • Alkutuotanto, 1. – 30.4.2022
              • Elintarviketeollisuus, 1. – 30.9.2022
              • Ruokakauppa, 1. – 31.10.2022
              • Ruokahävikki & kiertotalous, 1. – 30.11.2022
            • Kestävä ruoka – ruokakasvatuksesta ilmiöitä opetukseen 2016
              • Ympäristö ja eläinten hyvinvointi - näkökulmia ruuan vastuullisuuteen
              • Tuoteturvallisuus ja työura ruoka-alalla
              • Ravitsemuksellisesti laadukas ruoka
              • Ruoka ja raha - lisäarvoa lähiruuasta
      • Ajassa
        • Tiedotteet
          • RUOKAVISA 2023 ON KÄYNNISTYNYT!
          • EHDOTA VUODEN RUOKAKASVATTAJAA!
          • RUOKAVISA 2023 -OPPIMATERIAALI ON JULKAISTU – TEEMANA ALKUTUOTANTO
          • RUOKAVISA 2023 - AIHEENA ALKUTUOTANTO
          • RUOKATIEDON HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJAKSI VALITTIIN ELLI SILTALA
          • UUSI RAVITSEMUSKATSAUS TARJOAA NÄKYMIÄ RAVITSEMUSTIETEEN AJANKOHTAISEEN TUTKIMUKSEEN
          • HÄVIKKI-BATTLESSA HIENOJA OIVALLUKSIA HÄVIKIN HYÖDYNTÄMISESTÄ – KUVAKILPAILUN VOITTAJAT OULUSTA JA KUOPIOSTA
          • TIETOHAARUKKA 2022 – SUOMALAISEN RUOKAKETJUN LUVUT YKSISSÄ KANSISSA
          • YLÄKOULUJEN HÄVIKKI-BATTLE ON NYT KÄYNNISSÄ - OSALLISTUMISAIKAA KOKO SYYSKUU
          • YLÄKOULULAISTEN HÄVIKKI-BATTLE KÄYNNISTYY 12.9.2022 - ILMOITTAUTUMINEN ON NYT AUKI
          • MAAILMAN MAITOPÄIVÄNÄ 1.6. JUHLITAAN MONIPUOLISTA MAITOA
          • RUOKAVISAN VOITON VEI JYVÄSKYLÄN NORMAALIKOULU - VOITOKAS VIDEO OPETTAA ARJEN TAITOJA
          • VUODEN RUOKAKASVATTAJA 2022 -HUOMIONOSOITUKSET MYÖNNETTIIN KAHDELLE YHTEISÖLLISYYTTÄ VAHVISTANEELLE RUOKAKASVATTAJALLE
          • RUOKAVISAN LOPPUKILPAILUSSA KISAAVAT KOULUT KESKI-SUOMESTA, POHJOIS-POHJANMAALTA JA VARSINAIS-SUOMESTA
          • RUOKAVISA 2022 ON NYT KÄYNNISSÄ - TULE MUKAAN!
          • KESTÄVÄ RUOKA PELLOLTA PÖYTÄÄN - KOTIMAINEN RUOKAJÄRJESTELMÄ TUTUKSI OPETTAJILLE
          • EHDOTA VUODEN RUOKAKASVATTAJAA
          • RUOKATIEDON HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJANA JATKAA HARRI HOVI KESKOSTA
          • RUOKAVISA 2022 -OPPIMATERIAALI ON JULKAISTU
          • RUOKAVISAN AIHEENA SIIPIKARJA-ALA
          • KOULURUOKAILUN KEHITTÄMISEEN TARVITAAN TUOREESEEN TUTKIMUKSEEN PERUSTUVIA TOIMINTAMALLEJA
          • HÄVIKKI-BATTLEN VOITOT OULUNSALOON JA HELSINKIIN - KILPAILUN TASO YLLÄTTI TUOMARISTON
          • KOULUT INNOSTUIVAT RUOKAHÄVIKIN VÄHENTÄMISESTÄ – YLI 10 000 OPPILASTA OSALLISTUU HÄVIKKI-BATTLEEN
          • TIETOHAARUKKA-JULKAISU ON MONIPUOLINEN TILASTOPAKETTI RUOKAKETJUSTA
          • RUOKATIETO YHDISTYS RY JÄRJESTÄÄ YLÄKOULULAISTEN HÄVIKKI-BATTLEN SYKSYLLÄ 2021
          • ”OSALLA EI OLE AAVISTUSTAKAAN RUOAN HINNASTA” – YLÄKOULUJEN RUOKAVISA KIINNOSTI ETÄAIKANA ENEMMÄN KUIN KOSKAAN
          • RUOKAKASVATUKSEEN LISÄÄ YHTEISTYÖTÄ, TYÖKALUJA JA AKTIIVISUUTTA
          • RUOKAVISAN LOPPUKILPAILU KÄYDÄÄN ETÄYHTEYKSIN – MUKANA KOULUT POHJOIS-KARJALASTA, VARSINAIS-SUOMESTA JA UUDELTAMAALTA
          • TUTKIMUS OSOITTI RETKI KAUPPAAN -RUOKAKASVATUSKONSEPTIN VAHVISTAVAN LASTEN SITOUTUMISTA RUOKAAN
          • NOSTA SINÄKIN KUNTAVAALEISSA HUOMIO RUOKAPALVELUIDEN KOTIMAISUUDEN MAHDOLLISTAMISEEN
          • VUODEN RUOKAKASVATTAJA 2021 -TUNNUSTUKSEN SAAVAT RUOKANEUVOLIVEN TUOTTAJAT!
          • RUOKAVISA 2021 ON NYT KÄYNNISSÄ - TULE MUKAAN!
          • TULE MUKAAN RUOKAKASVATUKSEN KEHITTÄMINEN POIKKEUSOLOISSA -VIRTUAALITAPAHTUMAAN 24.3.2021
          • EHDOTA VUODEN RUOKAKASVATTAJAA
          • SUOMALAISTA SIAN- JA SIIPIKARJANLIHAN TUNNETTUUTTA NOSTETAAN EU-RAHOITUKSELLA KIINASSA
          • KOTITALOUSTUNNIT ETÄOPETUKSENA - VALMIIT TUNTISUUNNITELMAT JA OPETUSVIDEOT HYÖDYNNETTÄVÄKSI
          • KYMMENENNEN RUOKAVISAN VOITTO SULKAVALLE
          • KUMPULAN KOULUKASVITARHASTA VUODEN RUOKAKASVATTAJA 2020
          • RUOKATIEDON HALLITUSVALINNAT VUODELLE 2020
          • RUOKAVISA 2021 -OPETUSMATERIAALI ON NYT JULKAISTU
          • RUOKAVISA KISATAAN JO KYMMENENNEN KERRAN, JUHLAVUODEN VISAN TEEMANA KOULURUOKAILU
          • VIELÄ EHTII EHDOTTAA VUODEN RUOKAKASVATTAJAA
          • VUODEN RUOKAKASVATTAJA PALKITAAN ENSIMMÄISEN KERRAN
        • Uutisarkisto
          • 20 vuotta uutispalvelua
        • Tilaa Ruokatiedon uutiskirje!
      • Ruokakulttuuri
        • Kehitysvaiheita
          • Metsän satoa saaliiksi
          • Ruokakulttuuri 1500-1700-luvuilla
          • Metsäkauppa piristi ruokakulttuuria 1800-luvulla
            • Ruokaa taiteilijoiden tapaan
          • Kartanoiden ruokakulttuuri
            • Kartanot 1700-luvulla
            • Kartanot 1800-luvulla
            • Wehmaan kartano
            • Pääsiäinen Suur-Ahvenkosken kartanossa
            • Joulu Östersundomin kartanossa
            • Parsaherkkua Paddaisten kartanossa
            • Honkolan kartanon herkkuja
            • Kosken kartano - perinne elää
          • Toinen maailmansota ja lähivuosikymmenet
            • Ruokatapojen muuttuminen 1900-luvulla
            • Suosituimpia ruokia eri vuosikymmeniltä
          • Ravintolat ruokakulttuurin edistäjinä
            • Ravintolaelämä käynnistyy
            • Ulkona syömisen uusi nousu
          • Aineistoja
          • Perinneruokasanastoa
        • Alueelliset erot ja erikoisuudet
          • EU:n suojaamat erikoisuudet
          • SENSATIONAL! - Ruokaa eurooppalaisista laatutuotteista
          • Maakunnat
            • Ahvenanmaa
            • Etelä-Karjala
            • Etelä-Pohjanmaa
            • Etelä-Savo
            • Kainuu
            • Kanta-Häme
            • Keski-Pohjanmaa
            • Keski-Suomi
            • Kymenlaakso
            • Lappi
            • Pirkanmaa
            • Pohjanmaa
            • Pohjois-Karjala
            • Pohjois-Pohjanmaa
            • Pohjois-Savo
            • Päijät-Häme
            • Satakunta
            • Uusimaa
            • Varsinais-Suomi
        • Nykypäivän ruoka-arki
          • Mistä suomalainen ruokakulttuuri koostuu?
          • Arkiruokailun hyvä perusta
            • Ideoita arkeen
              • Hyvää aamusta iltaan
              • Viisaat valinnat tehdään arkisin
              • Hyvin suunniteltu on kokonaan syöty
              • Arkea on lupa helpottaa
              • Tee arjesta juhlaa!
              • Tietoa ruuasta ja ruuanlaitosta
            • 10 syytä syödä kouluruokaa
          • Muutokset arkisyömisessämme
          • Suomalaisten suosikkiruuat
          • Näin syö nelihenkinen suomalaisperhe
        • Nykypäivän ruokajuhla
          • Perhejuhlat
            • Häät
              • Vuosihääpäivät
            • Syntymä- ja nimipäivät
            • Lakkiaiset ja valmistujaiset
            • Hautajaiset
            • Kihlajaiset
            • Rippijuhlat
            • Ristiäiset ja nimenantojuhlat
          • Vuodenajat
            • Kevät
              • Naistenpäivä
              • Pääsiäinen
              • Huhtikuussa syödään lahnaa
              • Vappu
              • Äitienpäivä
            • Kesä
              • Juhannus
              • Nyt grillaamaan!
              • Varhaisperunat
              • Jäätelö saapui Välimereltä Pohjolaan
              • Marjakarkelot
              • Ylös, ulos ja piknikille
              • Rapujuhlat
            • Syksy
              • Säilöminen
              • Riistakausi
              • Syyssadon juhlaa
              • Kekri
              • Martinpäivä
              • Halloween
              • Isänpäivä
            • Talvi
              • Pikkujoulu
              • Adventti
              • Itsenäisyyspäivä
              • Lucianpäivä
              • Joulu
                • Jouluperinteitä
                • Jouluruokien historiaa
                • Suosituimmat jouluruuat
                • Joululeivonta
                • Menuehdotuksia
                  • Helpommat jouluherkut
                  • Joulu kahdelle
                  • Katin ja Jaakon joulumenu
                • Ruokalahjat
                  • Anna lahjaksi aikaa ruuan parissa
                • Usein kysyttyä jouluruuasta
                  • Kysymyksiä joululeivonnaisista
                  • Kysymyksiä jouluruuista
              • Uudenvuoden juhlat
              • Runebergin päivä
              • Ystävänpäivä
              • Laskiainen
              • Kalevalan päivä
            • Isompia ja pienempiä ruokajuhlia
          • Muut juhlat
          • Ruokaohjeet
          • Juomakulttuuri
            • Maito
            • Piimä
            • Vesi
            • Mehut ja virvoitusjuomat
            • Alkoholijuomat
        • Uutta omasta maasta
          • Ilmiöitä ja trendejä
          • Ruokamatkailu
          • Ruokatapahtumat
          • Suomi 100 -juhlavuosi
        • Maailman makuja
          • Etniset ravintolat ja maahanmuuttajien vaikutus
        • Ruoka ammattina
          • Elintarvike- ja ravintola-ala
          • Kotitalousopetus
          • Ravitsemusala
          • Ruokamedia
          • Ruokakulttuurin asiantuntijat
          • Muut ruokakulttuuria edistävät tahot
        • Ruoka harrastuksena
          • Gastronominen Suomi
          • Perinteikkäimmät ruokaseurat syntyivät 1940- ja 50-luvuilla
          • Ruokakulttuurin edistäminen alan ammattilaisten järjestötoimintana
          • Yhden asian yhdistyksillä laajakantoista toimintaa
        • Ruokakulttuuri kautta aikojen
      • Ruokafakta
        • Tilastoja - Tietohaarukka
        • Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma
          • Yritysten vastuullisuusteot-webinaari 14.3.2023
          • Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 13.12.2022
          • Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 11.10.2022
          • Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 16.8.2022
          • Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 3.5.2022
          • Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 8.3.2022
          • Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 8.2.2022
          • Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 25.11.2021
          • Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 28.10.2021
        • Ruokaketjun vastuullisuus
          • Ympäristö
          • Tuoteturvallisuus
          • Ravitsemus
          • Eläinten hyvinvointi
          • Paikallisuus
          • Taloudellinen vastuu
          • Työhyvinvointi
          • Lue lisää vastuullisuudesta
            • Luonnonvarojen hupeneminen korostaa ruuan ympäristövastuuta
            • Paikallisuus käsittelee yhteisön hyvinvointia lähiruokaa laajemmin
            • Ravitsemusvastuu ulottuu ruuan sisällöstä sen markkinointiin
            • Ruuan tekijöiden hyvinvointi nousi osaksi vastuullisuutta
            • Ruuan turvallisuus on tahdon asia
            • Taloudellinen vastuu on ruuantuotannon perusta
            • Tietohaarukka kertoo tuotantoeläinten oloista
        • Tieto auttaa ymmärtämään
          • Lihan loppua ei vielä näy
          • Maataloudessa lisätään uusiutuvan energian käyttöä ja tehostetaan hiilen sitoutumista
          • Vettä on enemmän kuin tarpeeksi
        • Ravitsemuskatsaus
      • Pikaopas
        • Ruokavalinnoillasi vaikutat
          • Ruoka-osaajan valinnat trendien harjalla
        • 1. Laatu maksaa hiukan enemmän
          • Kestävä kehitys tulee henkilöstölounaalle
          • Kouluruoka loi nahkansa Kouluruokapäivän elämyspajassa
          • Pienjuustolan menestyksen avain on lähiruuan arvostus
          • Ruokaturvallisuus laajenee uusilla bakteerikartoituksilla
          • Seniorit haluavat maukasta, tunnistettavaa ruokaa
        • 2. Ruoka luo työtä ja hyvinvointia
          • Andien alkuperäiskasveille etsitään ruokakäyttöä Turun ja Perun yhteistyöllä
          • Kokkien mestaruustaisto siivittää Suomea ruokamaana
          • Lähiruoka voi syödä Suomessa tuotetun ruuan osuutta
          • Maatilalla ruuasta ja ympäristöstä opitaan osallistumalla
        • 3. Arjen valinnat ratkaisevat
          • Aamiainen kymmenessä minuutissa on suomalaista arkea
          • Jodi ensimmäisenä ravitsemusneuvottelukuntaan
          • Joululaatikot mitä suomalaisinta ruokakulttuuria
          • Kestävän syömisen suosio kasvaa
          • Suomessa Pohjoismaiden paras D-vitamiinitilanne
          • Tuoreimmat ravitsemussuositukset nyt Pohjoismaisissa
          • Virkeä ja liikkuva ihminen jaksaa syödä hyvin
          • Yhdeksän kymmenestä voisi välttyä diabetekselta
        • 4. Älä heitä ruokaa pois
          • Monta tietä hävikistä hyödyksi
          • Ruokahävikki halki ja poikki
          • Ruokakauppa ennaltaehkäisee ruokahävikkiä
        • 5. Tieto löytyy pakkauksista
          • Lainsäädäntö ja kuluttajapalvelu näkyvät pakkausmerkinnöissä
          • Ravintokuidun määrä murroksessa
          • Suosikkituotteen pakkausmerkinnät kannattaa selvittää
          • Tutkijat taustoittavat vastuullista ruokaa verkossa
        • Tausta ja materiaalit
      • Yhdistys
        • Yhteystiedot
        • Hyvää suomesta
        • Arctic food from Finland
        • Toiminta
          • Toimintavuosi 2018
          • Toimintavuosi 2017
          • Toimintavuosi 2016
          • Toimintavuosi 2015
          • Toimintakertomus 2014
          • Toimintakertomus 2013
          • Toimintakertomus 2012
        • HALLITUS
          • Hallitus 2021
          • Hallitus 2020
          • Hallitus 2019
          • Hallitus 2018
          • HALLITUS 2017
          • Hallitus 2016
          • Hallitus 2015
          • Hallitus 2014