Kasvukauden aikana tuotetut kasvikset tarvitsevat vähemmän lämmitysenergiaa, valaistusta ja lannoitteita kuin silloin, jos ne tuotettaisiin muuna aikana. Lisäksi kausiruoka on maultaan ylivoimaista.
Kasvukauden ulkopuolella kalliit tuotantokustannukset siirtyvät tuotteiden hintoihin, joten kausikasvikset tunnistat usein myös edullisuudesta.
Alla olevasta taulukosta selviää, milloin kannattaa valita erilaisia raaka-aineita.
vuoden- |
kauden raaka-aineet |
---|---|
Kevät |
korvasienet nokkonen retiisi villivihannekset raparperi hauki lahna |
Kesä |
varhaisperunat mansikka salaatit sipuli kurkku tomaatti herne porkkana yrtit kesäkurpitsa mustikka vadelma mustaviinimarja punaviinimarja |
Syksy |
kurkku tomaatti kurpitsat tuoreet pavut purjo peruna juurekset mustikka puolukka karpalo lakka omena luumu sienet riista |
Talvi |
peruna juurekset kaali kuivatut pavut ja herneet idut riista |
Raparperi on kevään herkku.
Kesällä kypsyvät luonnonmarjat,
mm. mustikat.
Erilaiset sienet kuuluvat syksyn seosnkikalenteriin.
Talvella metsästetään ja syödään riistaa.