Tuunaa!

Aina ei ole mahdollista suunnitella aterioita niin, että tähteitä ei jäisi. Jos aiot käyttää tähteet sellaisenaan myöhemmin, ne on hyvä pakastaa hyvin jäähdytettyinä mahdollisimman pian. Voit myös säilyttää tähteitä jääkaapissa muutaman päivän, mutta älä unohda niitä jääkaappiin.

Hyvä keino vähentää ruokahävikkiä on tuunata edellispäivän tähteet niin, että niistä saa uuden, maistuvan aterian.

Tästä luvusta löydät vinkkejä tähteiden tuunaukseen.

Kokeile uusia tapoja käyttää tuttuja elintarvikkeita:

Liha ja kala

  • Pidennä viimeisen käyttöpäivän tuotteiden käyttöaikaa muutamalla päivällä kypsentämällä tuotteet, vaikka et niitä heti ehtisi syömäänkään. Voit myös pakastaa ruuan normaalisti kypsentämisen jälkeen.
  • Raaka kala kannattaa pakastaa heti, jos et käytä tuotetta ajoissa. Säilyvyysaikaa voi pidentää hieman suolaamalla kalaa kevyesti.
  • Älä pakasta kerran sulanutta lihaa tai kalaa uudelleen, ellet kypsennä sitä.

Kasvikset ja hedelmät

  • Säilytä erillään jo hieman ylikypsät hedelmät muista hedelmistä, sillä niistä vapautuva etyleeni kypsyttää muutkin hedelmät ennen aikojaan.
  • Ylikypsiä hedelmiä voi käyttää leivonnaisissa, pirtelöissä, erilaisissa kiisseleissä tai muissa jälkiruuissa. Hyvin kypsyneistä sitrushedelmistä saat maukasta mehua itse puristamalla.
  • Ylikypsiä kasviksia voi käyttää ruuanlaittoon: lisää ne esimerkiksi kylmiin tai kuumiin kastikkeisiin, keittoihin tai piirakoihin.

Maitotuotteet

  • Nyrkkisääntö on helppo muistaa: hiukan vanhoja maitotuotteita voit hyvin käyttää ruokiin, jotka kuumennetaan ruuan valmistuksen aikana.
  • Vanhan maidon voit käyttää lettu-, pannukakku- tai vohvelitaikinaan tai erilaisiin puuroihin. Vanhasta piimästä saat herkulliset amerikkalaiset pannukakut.
  • Jogurtin voit käyttää rahkoihin, pirtelöihin tai torttujen täytteisiin.

Kananmunat

  • Tee yli päiväyksen menneelle kananmunalle testi: tiputa muna lasilliseen vettä. Jos muna uppoaa, se on vielä käyttökelpoinen, mutta jos se kelluu, se on pilaantunut.
  • Jos et ole varma munien tuoreudesta, riko munat yksitellen lasiin, ettei pilaantunut muna pilaa koko ruokaa.´
  • Viimeisen käyttöpäivän ohittaneita kananmunia voi hyvin käyttää sellaisissa ruuissa, jotka kuumennetaan ruuan valmistuksen aikana, esimerkiksi erilaisissa munamaitoa sisältävissä ruuissa tai leivonnaisissa.

Leipä ja puuro

  • Jauha kuivunut leipä korppujauhoksi ja käytä leivonnassa tai ruuanlaitossa. Näin voit tehdä yhtä hyvin vaaleille kuin tummillekin leiville.
  • Kuivuneen leivän voi käyttää lämpimiin voileipiin, pizzan pohjana, italialaiseen bruschettaan tai köyhiin ritareihin.
  • Aamiaiselta ylijääneen puuron voi upottaa sämpylä- tai leipätaikinaan.

Sämpylät

Peruna, pasta, ohra ja riisi

  • Valmista ylijääneistä keitetystä perunoista tai pastasta seuraavana päivänä täytetty munakas tai lisää ne uunivuokaan kasvisten ja kalan tai lihan kanssa.
  • Perunasoseesta voi valmistaa nopeita rieskoja.
  • Ylijääneestä keitetystä pastasta tai ohrasta voit tehdä seuraavana päivänä ruokaisan salaatin lisäämällä joukkoon kasviksia, lihaa tai kalaa.
  • Ylijääneen riisin voi valmistaa myös aasialaisittain paistamalla.
  • Keitetty riisi pilaantuu helposti, joten käytä se mahdollisimman nopeasti, mieluiten seuraavana päivänä.
Ruokatieto, Ruokavisa-logo

Kaikki artikkelit aiheesta Vältä ruokahävikkiä