Ruokahävikkiä muodostuu eniten kotitalouksissa, yhteensä yli 100 miljoonaa kiloa vuodessa. Jokainen suomalainen siis haaskaa ruokaa n. 20-25 kiloa vuosittain! Määrään voi kuitenkin jokainen meistä vaikuttaa.
Kurkista kaappeihin ja tarkista, mitä kotoa jo löytyy. Voit myös ottaa kuvan jääkaapin sisällöstä. Näin voit kaupassa tarkistaa, ettet osta jo jääkaapissa olevaa ruokaa!
Suunnittele, mitä aiot syödä lähipäivinä.
Tee kauppalista.
Osta vain sen verran, mitä tarvitset.
Tarkasta kaupassa tuotteen käyttöikä, ja hyödynnä mahdollisuuksien mukaan myös hinnaltaan alennetut tuotteet.
Vältä heräteostoksia ja liian suuria pakkauksia.
Tutustu kauppojen tapoihin välttää ruokahävikkiä Päivittäistavarakaupan videolla.
Tutustu ruokien ja ruoka-aineiden säilyvyyteen ja eri säilytysmenetelmiin.
Kertaa, mitä eroa on parasta ennen -päiväyksellä ja viimeisellä käyttöpäivällä.
Syö kaikki, mitä olet ostanut.
Sijoita jääkaapin etuosaan nopeimmin pilaantuvat tuotteet, jotta muistat käyttää ne ajoissa.
Avaa uusi paketti vasta, kun edellinen on loppunut.
Laske etukäteen, miten paljon ruokaa kannattaa tehdä, niin et valmista sitä liikaa.
Jos ruokaa jää tähteeksi, käytä se osana seuraavan päivän ateriaa.
Ylijääneen ruuan voit vaikka pakastaa.
Arvioi aisteillasi (katso, haista ja maista), voiko ruokaa syödä. Älä kuitenkaan syö pilaantuneita tai homeisia ruoka-aineita.
lisää vinkkejä Tuunaa!-osiossa.