Johdanto

Ruuan reitti on alakouluikäisille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus.

Materiaali löytyy kokonaisuudessaan näiltä sivuilta. Materiaali on tuotettu osana ruokakasvatuksen kehittämishanketta, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Materiaali on maksuton ja kaikkien vapaasti käytettävissä.

Ruuan reitti -oppimateriaali sisältää kuusi julistetta, joissa kuvataan

  • kalan reitti
  • kananmunan reitti
  • kasvisten reitti
  • lihan reitti
  • maidon reitti
  • viljan reitti

Julisteet löytyvät tulostettavina versioina näitä sivuilta, jokaisen reitin pääsivun alareunasta liitetiedostona. Julisteet ovat sekä tekstillisinä että tekstittöminä versioina. Tekstittömiä versioita voi käyttää myös kieliopetuksessa. Lisäksi löytyvät neliöt versiot, joissa on vain julisteen kuva. Ne on tarkoitettu käytettäväksi älytauluilla tai sähköisissä työympäristöissä.

Jokaiseen reittiin liittyy julisteen lisäksi video, jossa reitti kuvataan lyhyesti sekä materiaalipaketti opettajan käyttöön.

Oppitunteihin voi sisällyttää myös ruuanvalmistusta, mutta ruuan reittejä voi opetella myös ilman ruuanvalmistusmahdollisuutta. Jokaiseen osioon on koottu muutamia ruokaohjeita, joista osa sopii toteutettavaksi keittiössä tai kotitalousluokassa, kun taas osa ohjeista on sellaisia, että pienillä välinehankinnoilla tai -lainoilla välipalat voi toteuttaa myös normaalissa luokassa.

Materiaalin ruokaohjeiden tarkoituksena on herätellä siihen, mitä kaikkea oppilaiden kanssa voisi valmistaa. Ohjeiden pohjalta kannattaa itse ideoida lisää ruokalajeja ja laajentaa omaa henkilökohtaista reseptipankkia.

Pohdittavaa kaikille alakoululaisille

Ruuan reitti -opetusmateriaali on laadittu niin, että sitä voidaan käyttää kaikilla alakoulun luokilla. Tehtävistä ja keskustelunavauksista löytyy usean tason pohdittavaa, josta opettaja voi poimia omalle ryhmälleen ja ikätasolle sopivia tehtäviä.

Koulun keittiö, maatilat, yritykset ja lähiympäristön luonto toimivat ruokakasvatuksen areenoina.

Oppimisympäristön ei ole tarkoitus rajoittua vain luokkaan, vaan materiaalissa on vinkkejä siitä, miten oppimisympäristöä voi laajentaa koululuokan ulkopuolelle. Koulun keittiössä vierailu, maatilat, yritykset ja lähiympäristön luonto toimivat hyvin ruokakasvatuksen areenoina.

Kauppa- ja torivierailut ovat lapsille avartavia ja tätä varten oppimateriaalista löytyvät valmiit pohjat esimerkiksi kauppareissun tehtäviksi oppilaille. Vierailuista on hyvä kuitenkin sopia etukäteen esimerkiksi kauppiaan kanssa.

 

 

Kaikki artikkelit aiheesta Ruuan reitti - ruokakasvatusta alakouluille