Ruokakasvatus ja kotitalousopetus alakoulussa

Alakoulujen ruokakasvatuksen tavoitteita

Alakoulujen ruokakasvatuksen ja kotitalousopetuksen tavoitteena on lisätä alakoululaisten tietoa ja osaamista vastuullisesta ruokaketjusta sekä kuluttajan vastuusta. Tavoitteena on oppia ymmärtämään ruuan alkuperää ja mitä merkitystä sillä on.

Keskeisenä tavoitteena on lisäksi ohjata lapsia tekemään terveellisiä ja kestäviä ruokavalintoja. Tärkeitä teemoja nuoremmille oppilaille ennen yläkoulun kotitalouden opetusta ovat terveellisten välipalojen valmistaminen, koska monet lapset valmistavat välipaloja jo siinä vaiheessa, kun vastuu muista aterioista on vielä vanhemmilla.

Toinen tärkeä teema, johon myös Ruuan reitti -materiaalin myötä pyritään, on lisätä kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen käyttöä joka aterialla.

Oppimisen taidot

Ruuan reitti -materiaali on laadittu niin, että se tukee monialaisen ja ilmiöpohjaisen oppimisen tavoitteita koulussa. Opetusmenetelminä kannustetaan käyttämään toiminnallisia menetelmiä, jolloin oppilaat aktivoituvat itse ajattelemaan ja oppimaan.

Oppimateriaalin myötä opittua voi ennestään syventää ja liittää jo opittuihin asioihin riippuen ryhmän tasosta ja luokka-asteesta.

Alakoulujen ruokakasvatus toimii keskeisenä ilmiölähtöisen oppimisen mahdollisuutena, sillä ruoka aihealueena sisältää elementtejä useista oppiaineista ja se on jo pienille oppilaille tärkeä ja tuttu aihe arkielämästä.