Ideoita opetukseen

KALAKEITTO-LIIKUNTALEIKKI

Tässä leikissä ei ole voittajaa, vaan kyseessä on liikuntaleikki. Leikkijät istuvat tuoleilla, jotka on laitettu kehän muotoon. Leikkijöille jaetaan erivärisiä paperilappuja. Siniset ovat kaloja, keltaiset ovat perunoita, vihreät purjoja ja punaisen paperilapun saavat ovat porkkanoita. Kun ohjaaja huutaa "kalat" (tai perunat tai porkkanat tai purjot), tietyt värit vaihtavat keskenään paikkaa mahdollisimman nopeasti. Kun ohjaaja huutaa "kalakeitto", kaikki vaihtavat paikkaa.

 

YHDESSÄ ONGELLE

Onko koulunne läheisyydessä järvi tai meri? Voitteko tehdä yhdessä onkiretken? Katso täältä sarjakuva onkimisen etiketistä.

 

KALOJEN MAISTELURAATI

Valmistakaa erilaisia kalaruokia ja maistelkaa eri kalalajeja.

 

KALAN KULUTUS

Ottakaa selvää paljonko Suomessa kulutetaan kalaa vuodessa henkilöä kohden. Vertailkaa lukemaa EU:n muihin maihin. Ketkä syövät eniten kalaa Euroopassa? Mistä vaihtelut kalankulutuksessa saattavat johtua? Kalankulutuksesta Suomessa löydät tietoa täältä ja Euroopassa täältä (englanniksi).

 

TARINA KALASTA

Kalajutut ovat tunnetusti uskomattomia. Kirjoittakaa omat tarinanne, joita saa vapaasti liioitella, niin kuin kalajutuille on tapana käydä.

Ruokatieto, Ahven, Jussi Ulkuniemi

Kala-aiheeseen voi virittäytyä myös kuvataiteen keinoin. Keskustelunaiheita tunnille -osiosta voi poimia sopivia kysymyksiä keskusteltaviksi.

TAULU VEDENALAISESTA MAAILMASTA

Värittäkää erivärisillä vahaliiduilla paperi kauttaaltaan kirjavaksi. Värittäkää sen jälkeen mustalla tai tummansinisellä liidulla koko paperi niin, että värit peittyvät. Paperin pohjustuksen jälkeen voitte ruveta taiteilemaan paperille vedenalaista maailmaa. Raaputtakaa mielenne mukaan kalan ja kasvien kuvia tummaan pintaan esimerkiksi neulalla. Alta paljastuu hienoja värikkäitä kuvioita.

 

HELEÄ VESIVÄRIKUVA

Piirtäkää ja värittäkää vedenkestävillä liiduilla kaloja ja kasveja paperille. Valkoisella liidulla voi tehdä pieniä ilmakuplarenkaita. Lopuksi värittäkää vesiosa vesiväreillä. Samalla voi kokeilla laveeraustekniikkaa: koko paperi kostutetaan ensin pensselillä ja vedellä. Jos paperille jää lätäköitä, ne kuivataan varovaisesti kuivalla pensselillä tai painelemalla käsipyyhepaperilla.

Kostealle paperille maalataan sinisellä tasaisesti siten, että vedetään isolla pensselillä väriraitoja yläreunasta alkaen systemaattisesti paperin reunasta reunaan. Tasaista jälkeä saa helposti myös, jos käyttää pensselin sijaan esim. sientä.

 

AKVAARIO

Jokainen oppilas voi tehdä oman pienen akvaarion tai koko luokka voi tehdä yhden ison akvaarion.

Akvaario tehdään pahvilaatikosta, jonka avonainen sivu käännetään eteen. Akvaarion pohja maalataan ruskeaksi, siihen voi liimata rypistettyä silkkipaperia tai oikeaa hiekkaa.

Sisäseinät voi maalata sinisellä tai peittää sinisellä paperilla. Kasvit akvaarioon saadaan maalaamalla seinille tai liimaamalla seiniin vihreästä paperista leikattuja kasveja. Niihin saa kolmiulotteisuutta vihreästä silkkipaperista rypisteltyjä palloja liimaamalla. Osan kasveista voi tehdä kartongista leikkaamalla ja liimaamalla ne seisomaan akvaarion pohjaan. Silkkipaperista saa hapsuttamalla tehtyä aaltoilevia vesikasveja, joita voi laittaa roikkumaan myös akvaarion katosta.

Kalat leikataan kartongista ja ripustetaan sisäkatosta ompelulangalla. Kaloja voi koristella kimalteilla, silkkipaperipalloilla tai maalaamalla. Akvaarioon voi askarrella mallista myös Suomen yleisimpiä kalalajeja. Miettikää, mitä muuta akvaariossa voisi olla.

 

MUITA IDEOITA

Opetelkaa yhdessä käsittelemään kalaa. Ohjeita löytyy esimerkiksi täältä.

Lohen fielointi

Menkää yhdessä kauppareissulle tai kauppahalliin tutustumaan erilaisiin kalatuotteisiin. Valmiin tehtävälomakkeen kauppareissua varten löydät täältä sivun alareunasta. 

Lajitekaa tyypillisimpiä Suomessa käytettyjä kaloja rasvapitoisuuden mukaan.

Piirtäkää yleisimpien Suomessa käytettyjen kalojen sukupuu.

Askarrelkaa yhdessä koko luokalle kalojen sesonkikalenteri itse piirtämällä tai leikkaamalla ja liimaamalla lehdistä löytyviä kuvia. Täältä löydät lisää tietoa kalojen sesongeista.

Pelatkaa luokan kanssa visaa kalan reitistä Kahootissa. Tarvitsette visailua varten tietokoneen, valkokankaan ja mobiililaitteita nettiyhteydellä.