Kananmunan reitti

Kananmunan reitti

Kananmunia munitaan virikehäkkikanaloissa, lattiakanaloissa, ulkokanaloissa ja luomukanaloissa. Kaikissa kanaloissa kanoilla on käytettävissä pesä, kuopsutuspaikka ja orsia.

Suomessa on neljänlaisia kanaloita

 

VIRIKEHÄKKIKANALA

  • yleisin tuotantomuoto
  • kanat elävät häkeissä
  • kanoja noin 13 neliömetrillä
  • kutsutaan myös pienryhmäkanaloiksi
  • merkitään kananmunaan numerolla 3

LATTIAKANALA

  • kanat voivat liikkua vapaasti
  • kanoja yhdeksän neliömetrillä
  • merkitään kananmunaan numerolla 2

ULKOKANALA

  • lattiakanala, josta kanat pääsevät halutessaan päivisin ulos
  • Voidaan myydä free range -nimikkeellä
  • merkitään kananmunaan numerolla 1

LUOMUKANALA

  • kanat pääsevät ulos sään salliessa
  • ruokinta  luomurehulla, josta osa on karkeampaa (heinä, ruoho tai juurekset)
  • kanoja kuusi neliömetrillä
  • merkitään kananmunaan numerolla 0

 

PAKKAAMO

Pakkaamossa kananmunat leimataan niiden alkuperän ja tuotantotavan osoittavalla leimalla. Leiman ensimmäisestä numerosta voit päätellä tuotantotavan. Kirjaimet leiman keskellä kertovat alkuperämaan. Leiman viimeiset numerot kertovat, missä kanalassa munat on tuotettu.

Kananmunat leimataan

PAKKAAMOSTA KAUPPAAN TAI RUOKATEHTAASEEN

Pakkaamosta munat voidaan kuljettaa ruokatehtaaseen tai suoraan kauppaan tai tukkuun myytäväksi. Ruokatehtaissa kananmunista valmistetaan esimerkiksi kananmunamassaa eli valmiiksi rikottua ja sekoitettua kananmunaa. Kananmunia käytetään myös monien valmisruokien yhtenä raaka-aineena.

 

KAUPASSA JA KEITTIÖSSÄ

Kananmunia myydään kaupassa erikokoisissa kennoissa ja kennoihin on yleensä merkitty minkälaisessa kanalassa munat on tuotettu. Suurtalouskeittiöt, ravintolat ja leipomot tilaavat kananmunansa tukuista.

Kananmunalla on monta tehtävää ruuanlaitossa.

Se kuohkeuttaa ja kohottaa leivonnaiset, sitoo ja saostaa kastikkeet ja laatikot, emulgoi salaatinkastikkeet ja majoneesin, antaa väriä ja kiiltoa paistettaessa sekä parantaa makua ja ravintoarvoa.
 

Kaikki artikkelit aiheesta Ruuan reitti - ruokakasvatusta alakouluille