Hyvä tietää kananmunasta

Kananmunat ovat luonnon monipuolisia ravintoainepakkauksia, jotka sisältävät hyvälaatuista proteiinia.

Kananmunat sisältävät useita kivennäis- ja hivenaineita. Kananmunassa on C-vitamiinia lukuun ottamatta kaikki ravintoaineet, mitä ihminen tarvitsee. Jos on taipumus kohonneelle kolesterolille, suositellaan kananmunien käytön rajoittamista 2-3 munaan viikossa, koska kananmunan keltuaisessa on runsaasti kolesterolia.

Kananmunalla on ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa monia tehtäviä:

  • Muna saostaa keitot, kastikkeet ja kiisselit
  • Muna sitoo laatikot ja piiraat
  • Muna kuohkeuttaa ja kohottaa kakut
  • Muna kuorruttaa paistokset
  • Muna emulgoi salaatinkastikkeen
  • Muna kirkastaa kala-ja lihaliemet
  • Muna parantaa makua, ravintoarvoa, rakennetta, väriä ja ulkonäköä

 

kananmuna, Jaakko Martikainen, valtioneuvoston kuvapankki