Taustamateriaalia opettajalle

Kananmuna sitoo maidon, makaronit ja jauhelihan herkulliseksi makaronilaatikoksi. Se kuohkeuttaa muffinssit, kiillottaa pullan ja piiloutuu munavoihin.

Suomessa on toimiva salmonellavalvonta, jonka ansiosta ei salmonellaa kananmunissa esiinny. Lapsen voi huoletta antaa harjoitella munan rikkomista tai nuolla kakkutaikinakulhon.

KANALASTA PAKKAAMOON

Kanat syövät rehua ja juovat vettä. Kanat asuvat kanaloissa, joita Suomessa on neljä erityyppistä. Luomukananmunat munitaan luomukanaloissa. Lattiakanaloissa munitaan vapaiden kanojen munat. Tavalliset munat munitaan virikehäkkikanaloissa. Ulkokanalat ovat lattiakanaloita, joista kanoilla on ulospääsymahdollisuus.

Kanat munivat yhden munan päivässä.

Ruskeat kanat munivat ruskeita munia ja valkoiset kanat valkoisia munia.

Kanalasta munat kuljetetaan pakkaamoon, jossa munat tarkistetaan, punnitaan, leimataan tuotantotiedot kertovalla leimalla ja pakataan erikokoisiin munakennoihin.

KANANMUNA MATKAA PAKKAAMOSTA KAUPPAAN TAI TEHTAASEEN

Tehtaassa kananmunasta valmistetaan kananmunavalmisteita. Kananmunavalmisteita ovat esimerkiksi valkuaismassa, joka on pussista kaadettavaa kananmunan valkuaista, keitetyt ja paistetut kananmunat sekä munakasmassa, josta lämmittämällä saadaan munakasta. Näitä tuotteita käyttävät laitoskeittiöt, kuten koulut ja ravintolat, mutta nykyään myös tavallisista ruokakaupoista voi löytää valkuaisia pahvitölkissä.

Tehtaassa on monenlaisia laitteita. Yksi kone rikkoo munat ja erottelee keltuaisen ja valkuaisen toisistaan. Sen jälkeen muna pastöroidaan eli kuumennetaan ja taas seuraava kone annostelee tuotteen pakkaukseen.

Näitä tuotteita myydään suurkeittiöille, ravintoloille ja leipomoille sekä valmisruokatehtaisiin. Kananmunavalmisteista tehdään sitten herkullisia valmisruokia, munakkaita hotelliaamiaiselle, kakkuja ja piirakoita.

Kauppaan munat kuljetetaan autoilla. Kaupan hyllyltä voi valita erikokoisissa pakkauksissa olevia munia, erilailla kasvatettujen kanojen munia ja erilaisella rehulla ruokittujen kanojen munia. Myös erivärisiä munia on kaupan.

Kotiin munat kuljetetaan varovasti.

Ne säilytetään jää- tai viileäkaapissa omassa kennossa. Kennossa lukee parasta ennen -päiväys. Vaikka kananmunia säilytetään viileässä, leivonnassa käytetään mieluiten huoneenlämpöisiä kananmunia kuohkeiden vaahtojen takaamiseksi.