Ideoita opetukseen

VIERAILU KOTIELÄINTILALLE TAI MAATILALLE

Ota yhteyttä paikalliseen MTK-liittoon tai etsi internetistä lähialueen kotieläinpuistoja ja -tiloja, jonne voi mennä vierailulle. Käykää tutustumassa lehmiin, sikoihin ja lampaisiin.

Joillain paikkakunnilla voi olla myös mahdollista vierailla poroalueilla tai villisikafarmilla. Joillain paikkakunnilla voi myös päästä katsomaan lehmien kevätlaitumelle laskua. 

PIENTEN LIHAMESTAREIDEN MAISTELURAATI

Peitä oppilaiden silmät huivilla ja anna maistaa ja arvata erilaisia lihatuotteita, kuten pala kinkkua, kylmää leikettä, makkaraa, lihapullaa, hirvenkäristystä tai muuta riistaa tai kanankoipea. Tai voitte keskittyä vertaamaan erilaisia makkaroita tai vaikkapa lihapullia.

Lihat voi myös laittaa kannelliseen rasiaan, josta niitä koetetaan tunnistaa pienestä reiästä haistelemalla. Keskustelkaa eri mauista:

  • Minkä eläimen lihasta pidät eniten? Miksi?
  • Millä tavoin lihat oli maustettu?
  • Millainen väri, muoto, rakenne, tuoksu, maku?
  • Miten esimerkiksi lihapullan makuun ja tuoksuun vaikuttaa, syödäänkö se kylmänä vai lämpimänä? Onko myös suutuntumassa silloin eroja?

KAUPPARETKI

Menkää yhdessä kauppareissulle tai kauppahalliin tutustumaan erilaisiin lihatuotteisiin. Selvittäkää, mihin muualle teurastamolta viedään tavaraa kuin kauppaan. Valmiin tehtävälomakkeen kauppareissulle löydät täältä sivun alareunasta.

VIIMEINEN LEHMÄ NAVETASTA ULOS

Viimeinen pari uunista ulos –leikki muunneltuna niin, että pullat onkin lehmiä, jotka pääsee kevätlaitumelle. Netistä löytyy paljon iloisia videoita lehmien laskusta kevätlaitumille.

KOKO RYHMÄN TIEDOT YHTEEN

Kerätkää yhdessä ryhmien avulla koko luokan tieto lihantuotannosta kaavioksi, sarjakuvaksi tms. visuaaliseksi ja havainnollistavaksi kuvaksi.

LIHAPULLAVERTAILU

Tutkikaa erilaisia lihapullapakkauksia. 

  • Mikä on niiden lihapitoisuus?
  • Kuinka paljon ne sisältävät suolaa? Entä rasvaa?
  • Mikä on niiden alkuperämaa?
  • Kuinka monta lihapullaa on hyvä määrä ikäiselleni lapselle täysipainoisella aterialla?

Laskutehtävä: Laske itsetehtyjen lihapullien lihapitoisuus, suolan ja rasvan määrä. Miten eineslihapullat ja itsetehdyt lihapullat eroavat?

ELÄINTEN HYVINVOINTI

Pohtikaa, mitä haasteita on eläinten hyvinvoinnissa. Millä omilla valinnoilla voit vaikuttaa eläinten hyvinvoinnin edistämiseen?

 Tuuli Hakala

JAUHELIHA

Selvittäkää mitä tarkoittaa sika-nauta- ja nauta-sikajauheliha? Mitä eroa on paistijauhelihalla ja tavallisella jauhelihalla? Mistä ruhonosista jauheliha tehdään?

MUITA IDEOITA

Pelatkaa luokan kanssa visaa lihan reitistä Kahootissa. Tarvitsette visailua varten tietokoneen, valkokankaan ja mobiililaitteita nettiyhteydellä.