Maidon reitti

Maidon reitti

Suomen tärkeimmät lypsykarjarodut ovat ayshire, holstein ja suomenkarja.

Lehmät lypsyllä

Lehmät elävät navetoissa, joista ne pääsevät ulos lähinnä kesäisin. Lehmä alkaa tuottaa maitoa noin kaksivuotiaana sen jälkeen, kun se on synnyttänyt ensimmäisen vasikkansa.

Lehmät lypsetään yleensä kahdesti päivässä joko lypsykoneella tai lypsyrobotilla. Lypsyasemalle eli robotin luo lehmä saa tulla lypsettäväksi vapaasti silloin kun itse haluaa.

Lehmät pitävät lypsämisestä silloin kun utareissa on paljon maitoa.

Lypsämisen jälkeen maito siirretään tankkiin, jossa se jäähdytetään nopeasti alle 6 asteiseksi. Lämpötilaa, lypsykoneita ja muita navetan toimintoja tarkkaillaan valvomosta. Maidontuotannossa hygieniasta huolehtiminen on erityisen tärkeää.

NAVETASTA MEIJERIIN

Meijerin maitoauto tulee tyhjentämään maitotankin joka toinen päivä. Kun maito saapuu meijeriin, se analysoidaan huolellisesti, punnitaan ja jäähdytetään 2-4 asteiseksi. 

Maitoauto

Tämän jälkeen maito separoidaan ja homogenoidaan.

Sitten maito pastöroidaan.

Pastöroinnin jälkeen maito jäähdytetään taas alle kuusiasteiseksi.

Maito voidaan myös iskukuumentaa pastöroinnin jälkeen, jolloin siitä saadaan huoneenlämmössä säilyvää UHT-maitoa.

Vähälaktoosinen maito valmistetaan lisäämällä maitoon entsyymiä, joka pilkkoo maidon sokerin eli laktoosin pienemmäksi ja helpommin suolistossa sulavaksi. Laktoositon maito valmistetaan poistamalla maidon laktoosi kokonaan.

 

MEIJERISTÄ KAUPPAAN

Maito pakataan meijerissä. Meijerissä valmistetaan myös muita maitotuotteita, kuten jäätelöä, jogurttia, kermaa ja juustoa.

Meijeristä pakatut tuotteet kuljetetaan kauppoihin, tukkuihin, ravintoloihin tai elintarviketeollisuuden käyttöön.

homogenointi

Homogenointi tarkoittaa sitä, että maidon rakenteesta tehdään tasainen niin, ettei rasva nouse maidon pinnalle. Homogenoinnissa maidon rasvapalloset pilkotaan niin pieniksi, että ne pysyvät tasaisesti maidon joukossa.

Iskukuumentaminen

Maidon kuumentaminen hetkellisesti 135 asteeseen. Iskukuumentamisella saadaan huoneenlämmössä säilyvää UHT-maitoa.

 

pastörointi

Pastörointi on lämpökäsittely, joka tuhoaa tautia aiheuttavia mikrobeja esimerkiksi maidosta. Pastörointi ei tuhoa kaikkia mikrobeja. Pastöroinnissa maito kuumennetaan vähintään +72 °C:een 15 sekunnin ajaksi.

separointi

Separoinnissa maidon eri osat erotetaan toisistaan mekaanisesti.Esimerkiksi maidon rasvaosa voidaan erottaa maidosta  pyörittämällä maitoa säiliössä hurjaa vauhtia, jolloin painavampi rasvaton maito sinkoutuu ulos säiliön rei’istä toiseen ja kevyempi kerma jää jäljelle.

Vakiointi

Maidon vakiointi tarkoittaa jonkin sen komponentin säätämistä tietylle tasolle separoinnin avulla. Esimerkiksi maidon rasvapitoisuus voidaan vakioida laittamalla osa separoidusta rasvasta takaisin maitoon. Näin saadaan maitoa, jossa on juuri haluttu määrä rasvaa.

Kaikki artikkelit aiheesta Ruuan reitti - ruokakasvatusta alakouluille