Ideoita opetukseen

RETKI MAITOTILALLE

Retki maitotilalle tai maaseutumatkailutilalle on suuri ja mieleenpainuva elämys monelle oppilaalle. Lehmissä ja vasikoissa sekä maatilan elämässä, rakennuksissa, koneissa ja laitteissa riittää ihmeteltävää niin ensikertalaiselle kuin kokeneemmallekin vierailijalle.

Maakunnallisista tuottajaliitoista, joiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.mtk.fi, voi tiedustella lähiseudun maitotiloja, joiden kanssa voi sopia vierailusta. 

LEHMÄLLE NIMI

Selvittäkää, millä alkukirjaimella nimetään lehmiä tänä vuonna ja keksikää 20 nimeä tämän vuoden vasikoille.

Laskutehtäviä: Minä vuonna Mansikki on syntynyt? Kuinka monta vuotta on Lemmikin ja Mansikin syntymävuosien välillä?

Kuinka paljon yksi lehmä tuottaa maitoa koko elämänsä aikana? Lehmä elää keskimäärin 5-6 vuotiaaksi ja tuottaa vuosittain maitoa 8000-9000 litraa. Lehmä alkaa tuottaa maitoa ensimmäisen vasikan syntymän jälkeen noin 2-vuotiaana. 

Kaikki Ruuan reitti -materiaalien laskutehtävät löydät kootusti tämän sivun alareunasta löytyvistä PDF-tiedostoista.

KAUPPARETKI

Menkää kauppareissulle tutustumaan erilaisiin maitotuotteisiin. Kauppareissulle löydät valmiin tehtävälomakkeen täältä sivun alareunasta.

MAITOJEN MAKURAATI

Maistelkaa  erilaisia  maitoja (täysmaito, kevytmaito, ykkösmaito, rasvaton maito, vähälaktoosinen tai UHT-maito, soijajuoma, kaurajuoma, riisijuoma, mantelijuoma jne.). Huomaako maussa eroa? Entä värissä? Mikä maistuu parhaimmalta? Suutuntuma? 

MAITOJEN VERTAILU

Selvittäkää miten maitojen koostumukset eroavat: rasva, proteiini, D-vitamiini yms.

MAITOTUOTTEET JANALLE

Järjestä erilaisia maitotuotteita janalle rasva-, proteiini- ja sokeripitoisuuden mukaan (esimerkiksi viili, maustettu viili, rahka, proteiinirahka, maustettu jogurtti, rasvaton jogurtti, sokeriton jogurtti, turkkilainen jogurtti).

Voitte käyttää oikeita pakkauksia tai etsimällä kaupasta tai nettikaupasta tarvittavat tiedot.

PUHUVA PAKKAUS (3.-6. lk)

Maitotölkki ei osaa puhua, mutta maitotölkin pakkausmerkinnöissä on paljon tietoa. Selvittäkää, mitä tietoja pakkauksista löytyy. Pakkausmerkintöihin voi tutustua jogurttipurkin, juustopakkauksen jne. avulla. Pakkausmerkinnöissä lukee esimerkiksi

  • Elintarvikkeen nimi (esimerkiksi rasvaton maito).
  • Ainesosaluettelo kertoo, mistä elintarvike on valmistettu ja mitä lisäaineita on käytetty (pastöroitu rasvaton maito ja D-vitamiini).
  • Sisällön määrä ilmoittaa, kuinka paljon elintarviketta pakkauksessa on (esimerkiksi 1/2 l, 1 l, 11/2 l).
  • Pakkauspäivä ja parasta ennen -päiväys. Pakkauspäivä kertoo elintarvikkeen iän, ja parasta ennen -päiväys sen ajankohdan, johon asti tuote vähintään säilyy (pakkauspäivä +5-6 päivää).
  • Säilytysohje (ilmoitetaan helposti pilaantuvista elintarvikkeista. Esimerkiksi säilytettävä valolta suojattuna alle +8 asteessa).
  • Valmistajan, pakkaajan tai myyjän nimi sekä alkuperämaa.
  • Ravintosisältö (energia-, rasva-, proteiini- ja hiilihydraattipitoisuus sekä tärkeimmät vitamiinit ja kivennäisaineet).
  • EAN-viivakoodi, jota tarvitaan mm. hinnoittelua varten.

MAITOLAN KAUPUNKI

Maitotölkeistä syntyy upea kaupunki erilaisine rakennuksineen. Tölkit voi päällystää ja/tai värittää. Kun kaikki oppilaat ovat saaneet omat talonsa valmiiksi, niin koossa on kokonainen kaupunki. Jokainen voi myös valmistaa oman kotitalonsa (kerrostalo pystyssä, vaakasuunnassa tölkistä saa rivitalon, tasakattoisen omakotitalon jne).
 

MUITA IDEOITA

Pelatkaa luokan kanssa visaa maidon reitistä Kahootissa. Tarvitsette visailua varten tietokoneen, valkokankaan ja mobiililaitteita nettiyhteydellä.

Maidon reittiin liittyviä värityskuvia löydät sivun alareunasta PDF-muodossa.