Taustamateriaalia opettajalle

Lehmät lypsetään vähintään kahdesti päivässä: yleensä heti ensimmäiseksi aamulla ja toisen kerran iltapäivällä.

Eniten maitoa heruu juuri vasikoimisen jälkeen lehmän ollessa hiukan yli kaksivuotias, mutta jos lehmä saa hyvää rehua, se jatkaa maidontuotantoaan vuoden päivät. Sitten maidontuotanto vähenee ja loppuu pikkuhiljaa.

Maidontuotanto alkaa taas, kun uusi vasikka on syntynyt. Lehmän tiineys kestää 9 kuukautta.

Maito muodostuu utareissa, jotka ovat lehmän mahan alla. Utareissa on neljä vedintä, joista maitoa tulee, kun niitä puristellaan hellävaroin niin kuin vasikka tekee imiessään.

Lehmät lypsetään kahdesti päivässä, aamulla ja illalla. Ne pitävät lypsämisestä, kun utareet ovat täynnä maitoa.

Ennen lypsettiin käsin. Nyt käytetään lypsykonetta, jossa pehmeät kumisuuttimet puristelevat vetimiä ja maito kulkee koneen letkun ja putkiston kautta navetan maitohuoneen säiliöön. Maitoa maistetaan ensimmäisen kerran jo tilalla sen laadun tarkistamiseksi.

Lehmät voidaan lypsää myös erillisellä lypsyasemalla. Joissain navetoissa on lypsyrobotteja, ja silloin lehmä voi päättää itse, milloin se haluaa lypsylle ja montako kertaa päivässä. Säiliössä maito jäähdytetään. Jäähdytys on tärkeää, jotta maito säilyisi hyvänä ja tuoreena.

Suomessa on lähinnä kolme lypsykarjarotua. Yleisin lypsykarjarotu on ayshire ja toiseksi yleisin holstein. Myös suomenkarjaa käytetään maidontuotantoon, mutta vähemmän. Lehmät elävät navetoissa, joita on kahdenlaisia. Parsinavetassa lehmät ovat kiinni parressa, mutta pääsevät kesällä laitumelle ulkoilemaan. Sen sijaan pihatoissa lehmät ovat vapaana, mutta niitä ei tarvitse päästää ulos kesälläkään.

Ruokatieto, Lehmien ruokinta, Minttu Virkki

NAVETASTA MEIJERIIN

Joka toinen päivä meijerin suuri tankkiauto kiertää tilalta tilalle ja kokoaa maidot säiliöistä. Meijerissä maidosta tehdään erilaisia maitovalmisteita: tölkkimaitoja, piimää, viiliä, jogurttia, kermaa, voita, juustoa, jäätelöä, maitojauhetta.

Kun maitoauto tuo maidon meijeriin, siitä otetaan näyte meijerin laboratorioon.

Laboratoriossa tutkitaan, että maito on varmasti puhdasta ja kunnollista. Myös sen rasvapitoisuus mitataan.

Lehmistä saadaan paljon muutakin kuin maitoa. Esimerkiksi suuri osa syötävästä naudanlihasta tulee maitolehmistä.

Katso Maidon tie –video täältä.