

Keskustelunaiheita tunneille
YLEISIÄ
- Mitä kaikkea viljoista valmistetaan?
- Mistä leivästä pidät eniten? Mitä laittaisit herkkuvoileipäsi päälle?
- Montako viipaletta leipää syöt päivittäin?
- Mistä puurosta pidät eniten?
- Mitä olet leiponut itse?
1.-2. lk
- Leivät, puurot ja pastat tehdään viljan jyvästä. Missä kohtaa viljaa ovat sen jyvät?
- Mitä perinteisiä suomalaisia viljalajeja tunnistat julisteesta? Entä mitä viljasta valmistettuja ruokia?
- Mistä viljasta tumma leipä yleensä tehdään? Entä vaalea?
3.-4. lk
- Missä leipää säilytetään kotona?
- Mitä muroja tai mysliä syöt? Mitä muita aineita niissä on viljatuotteiden lisäksi? Miksi niitä tulisi syödä harvemmin?
- Mistä pasta tehdään? Entä mannasuurimot ja couscous?
- Mitä eroa on täällä paistetulla ja täällä leivotulla leivonnaisella?
5-6. lk
- Miksi pelto kynnetään ennen kuin siihen istutetaan siemeniä? Oletko ollut itse mukana kyntämässä tai kylvämässä?
- Minkä takia vilja muuttuu loppukesällä keltaiseksi?
- Miten suurimo, ryyni, hiutale ja lese eroavat toisistaan?
- Miten durumvehnä eroaa tavallisesta vehnästä?
- Mitkä viljat sisältävät gluteenia?
- Mitä erilaisia vehnäjauhoja (karkeusasteet) löydät kaupasta?
- Minkä pituinen on viljelykausi Suomessa? Entä Keski- tai Etelä-Euroopassa?
Kaikki artikkelit aiheesta Viljan reitti