

Keskustelunaiheita tunneille
YLEISIÄ
-
Mitä kaikkea viljoista valmistetaan?
-
Mistä leivästä pidät eniten? Mitä laittaisit herkkuvoileipäsi päälle?
-
Montako viipaletta leipää syöt päivittäin?
-
Mistä puurosta pidät eniten?
-
Mitä olet leiponut itse?
1.-2. lk
-
Leivät, puurot ja pastat tehdään viljan jyvästä. Missä kohtaa viljaa ovat sen jyvät?
-
Mitä perinteisiä suomalaisia viljalajeja tunnistat julisteesta? Entä mitä viljasta valmistettuja ruokia?
-
Mistä viljasta tumma leipä yleensä tehdään? Entä vaalea?
3.-4. lk
-
Missä leipää säilytetään kotona?
-
Mitä muroja tai mysliä syöt? Mitä muita aineita niissä on viljatuotteiden lisäksi? Miksi niitä tulisi syödä harvemmin?
-
Mistä pasta tehdään? Entä mannasuurimot ja couscous?
-
Mitä eroa on täällä paistetulla ja täällä leivotulla leivonnaisella?
5-6. lk
-
Miksi pelto kynnetään ennen kuin siihen istutetaan siemeniä? Oletko ollut itse mukana kyntämässä tai kylvämässä?
-
Minkä takia vilja muuttuu loppukesällä keltaiseksi?
-
Miten suurimo, ryyni, hiutale ja lese eroavat toisistaan?
-
Miten durumvehnä eroaa tavallisesta vehnästä?
-
Mitkä viljat sisältävät gluteenia?
-
Mitä erilaisia vehnäjauhoja (karkeusasteet) löydät kaupasta?
-
Minkä pituinen on viljelykausi Suomessa? Entä Keski- tai Etelä-Euroopassa?