Taustamateriaalia opettajalle

Leivän matka pellolta pöytään on pitkä: Siihen kuuluu maan kyntöä, siementen kylvöä, tähkien puintia, jyvien valssausta, jauhopeukaloita ja taikinapatoja. Lopulta suussa maistuukin lämmin, vastapaistettu leipä!

VILJAN REITTI ON MONIVAIHEINEN

Vilja on maailman tärkein ravinnon lähde. Maailman tärkeimmät viljakasvit ovat vehnä, maissi, riisi, ohra ja durra. Pisimpään on viljelty vehnää, jo yli 10 000 vuotta.

Suomi on maailman pohjoisin viljaa tuottava maa.

Viljatuotteiden valmistukseen käytetään kaikkia neljää kotimaista viljaa: vehnää, ruista, ohraa ja kauraa jauhoina, kokonaisina jyvinä, rouheina, leseinä ja hiutaleina. Keskeisimpien viljojen lisäksi Suomessa viljellään  esimerkiksi spelttiä ja viljaa muistuttavia kasveja, tattaria ja kvinoaa.

Kaikki tuotettu vilja ei päädy ihmisravinnoksi. Suurin osa ohran ja kauran sadoista käytetään kotieläinten rehuksi. 

Viljoista valmistetaan monenlaisia tuotteita, kuten leipää, puuroa, pastaa ja mysliä. Pohjois-Afrikasta lähtöisin oleva couscous valmistetaan pyörittelemällä karkeista durumvehnäjauhoista pellettejä, jotka kuivataan. Bulgur valmistetaan kokonaisesta vehnänjyvästä samalla tapaa kuin suurimo. Se on ravintoainepitoisuuksiltaan rikkaampi kuin couscous.

Uusia innovaatioita kehitetään jatkuvasti elintarvikealalla. Yksi kotimainen uutuuskeksintö on nyhtökaura, joka on valmistettu kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä. Kaurasta valmistetaan myös maitotuotteita korvaavia elintarvikkeita, kuten välipalajuomia ja kaurakermaa ruuanlaittoon.

Perustietoa viljoista löydät täältä.