Ruokakulttuuri

Tiivis paketti suomalaisesta ruokakulttuurista on julkaistu uusittuna alkuvuodesta 2017. Se, mitä ja miten Suomessa syödään, kertoo suomalaisesta luonnosta, yhteiskunnasta, historiasta, identiteetistä ja kulttuurista. Ruokakulttuurimme on laaja-alainen, omaleimainen ja elävä kokonaisuus, jota me suomalaiset luomme omilla päivittäisillä valinnoillamme.

Aineistoa voi käyttää myös koulujen oppimateriaalina. Vuoden 2018 Ruokavisan teemana on suomalainen ruokakulttuuri ja aihepiirin opetukseen suunniteltu Opeopas löytyy Ruokavisan sivuilta.

Materiaali on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Kehitysvaiheita

Pohjoinen sijaintimme idän ja lännen välissä on vaikuttanut ja vaikuttaa yhä ruokakulttuurin kehitykseen Suomessa.

Lue lisää

Kehitysvaiheet

Kehitysvaiheita
Nykypäivän ruokajuhla

Ruokavuottamme rytmittävät niin vuotuisjuhlat kuin ihmisen elämänkaaren etapit, joihin hyvä ruoka on aina kuulunut olennaisena osana.

Lue lisää

Nykypäivän ruokajuhla

Nykypäivän ruokajuhla
Ruoka harrastuksena

Suomessa arvostetaan itse selviytymistä ja kädentaitoja. Ruuanlaitto on statustaito, jota arvostaa 67 prosenttia suomalaisista. Eniten kunnioitusta nauttivat hyvät leipojat. Harrastuksekseen ruuanlaiton mainitsee 13 prosenttia suomalaisista.

Lue lisää

Ruoka harrastuksena

Ruoka harrastuksena
Alueelliset erot ja erikoisuudet

Suomalaisessa ruokakulttuurissa on lukemattomia omia erityisyyksiä. Vaikkapa maidon juonti ateriolla, uusien perunoiden ja oman maan mansikoiden aikaansaama kevätvillitys sekä mustamakkara.

Lue lisää

Alueelliset piirteet

Alueelliset erot ja erikoisuudet
Maailman makuja

Matkailun myötä uudet makumaailmat ovat tulleet suomalaisille entistä tutummiksi. Myös maahanmuuttajat ovat tuoneet tullessaan maansa ruokakulttuuria.

Lue lisää

Maailman makuja

Maailman makuja
Uutta omasta maasta

Suomalainen ruokakulttuuri lepää suurelta osin perinteisissä, mutta ajan muokkaamissa ruuissa ja tavoissa. Lisäksi unohtuneita, vanhoja raaka-aineita ja osaamista kaivetaan esiin, ja täysin uusia tuulia saapuu maahamme koko ajan.

Lue lisää

Uudet tuulet

Uutta omasta maasta
Nykypäivän ruoka-arki

Muuttuva maailma muokkaa jatkuvasti myös ruokakulttuuriamme. Se, mikä on arjen perusruokaa, vaihtelee tänä päivänä yksilökohtaisesti enemmän kuin koskaan ennen. Ylenpalttisen ruokatarjonnan keskellä valinnanvapaus voi tarkoittaa myös valinnanvaikeutta.

Lue lisää

Nykypäivän ruoka-arki

Nykypäivän ruoka-arki
Ruoka ammattina

Ruokaketju työllistää yhteensä noin 340 000 suomalaista. Se on noin 13 % työvoimasta. Jokainen lenkki ketjussa edistää tahollaan ruokakulttuuria.

Lue lisää

Ruoka ammattina

Ruoka ammattina
Ruokakulttuuri kautta aikojen

Suomalainen ruokakulttuuri kehittyy monilla tahoilla yhtä aikaa ja kokonaiskuvaa voi tuntua vaikealta muodostaa. Tämän aikajanan tarkoituksena on luoda silmäys kehitysvaiheisiin jatkumona nykypäivästä vuosituhansien taakse ennen ajanlaskumme alkua.

Lue lisää

Ruoka kautta aikojen

Ruokakulttuuri kautta aikojen