Pohjoinen sijaintimme idän ja lännen välissä on vaikuttanut ja vaikuttaa yhä ruokakulttuurin kehitykseen Suomessa.
Lue lisääTiivis paketti suomalaisesta ruokakulttuurista on julkaistu uusittuna alkuvuodesta 2017. Se, mitä ja miten Suomessa syödään, kertoo suomalaisesta luonnosta, yhteiskunnasta, historiasta, identiteetistä ja kulttuurista. Ruokakulttuurimme on laaja-alainen, omaleimainen ja elävä kokonaisuus, jota me suomalaiset luomme omilla päivittäisillä valinnoillamme.
Aineistoa voi käyttää myös koulujen oppimateriaalina. Vuoden 2018 Ruokavisan teemana oli suomalainen ruokakulttuuri ja aihepiirin opetukseen suunniteltu Opeopas löytyy Ruokavisan sivuilta.
Materiaali on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.
Pohjoinen sijaintimme idän ja lännen välissä on vaikuttanut ja vaikuttaa yhä ruokakulttuurin kehitykseen Suomessa.
Lue lisääRuokavuottamme rytmittävät niin vuotuisjuhlat kuin ihmisen elämänkaaren etapit, joihin hyvä ruoka on aina kuulunut olennaisena osana.
Lue lisääSuomessa arvostetaan itse selviytymistä ja kädentaitoja. Ruuanlaitto on statustaito, jota arvostaa 67 prosenttia suomalaisista. Eniten kunnioitusta nauttivat hyvät leipojat. Harrastuksekseen ruuanlaiton mainitsee 13 prosenttia suomalaisista.
Lue lisääSuomalaisessa ruokakulttuurissa on lukemattomia omia erityisyyksiä. Vaikkapa maidon juonti ateriolla, uusien perunoiden ja oman maan mansikoiden aikaansaama kevätvillitys sekä mustamakkara.
Lue lisääMatkailun myötä uudet makumaailmat ovat tulleet suomalaisille entistä tutummiksi. Myös maahanmuuttajat ovat tuoneet tullessaan maansa ruokakulttuuria.
Lue lisääSuomalainen ruokakulttuuri lepää suurelta osin perinteisissä, mutta ajan muokkaamissa ruuissa ja tavoissa. Lisäksi unohtuneita, vanhoja raaka-aineita ja osaamista kaivetaan esiin, ja täysin uusia tuulia saapuu maahamme koko ajan.
Lue lisääMuuttuva maailma muokkaa jatkuvasti myös ruokakulttuuriamme. Se, mikä on arjen perusruokaa, vaihtelee tänä päivänä yksilökohtaisesti enemmän kuin koskaan ennen. Ylenpalttisen ruokatarjonnan keskellä valinnanvapaus voi tarkoittaa myös valinnanvaikeutta.
Lue lisääRuokaketju työllistää yhteensä noin 340 000 suomalaista. Se on noin 13 % työvoimasta. Jokainen lenkki ketjussa edistää tahollaan ruokakulttuuria.
Lue lisääSuomalainen ruokakulttuuri kehittyy monilla tahoilla yhtä aikaa ja kokonaiskuvaa voi tuntua vaikealta muodostaa. Tämän aikajanan tarkoituksena on luoda silmäys kehitysvaiheisiin jatkumona nykypäivästä vuosituhansien taakse ennen ajanlaskumme alkua.
Lue lisää