Alueelliset erot ja erikoisuudet

ruisleipä, ruokaperinne
Suomalaisessa ruokakulttuurissa on lukemattomia omia erityisyyksiä. Vaikkapa maidon juonti ateriolla, uusien perunoiden ja oman maan mansikoiden aikaansaama kevätvillitys sekä mustamakkara.

Omaa ruokakulttuuriamme edustavat myös meikäläinen lanttu, tippaleivät, nuotiomakkara, kalan ja lihan savustaminen, viili sekä salmiakki. Listaa riittää pitkälle!

Tippaleivät, nuotiomakkara, kalan savustaminen, viili, listaa riittää!

Vahvat alueelliset erot ruuissa, ruuanvalmistusmenetelmissä ja makutottumuksissa ovat aikojen saatossa tasoittuneet. Kiitos siitä lankeaa muun muassa koululaitokselle, sodan jälkeiselle kotitalousneuvonnalle sekä nykyiselle ketjurakenteiselle kaupalle ja ruokajournalismille.

Silti jokaisesta maakunnasta löytyy yhä omia erikoisuuksia. Nämä näkyvät erityisesti leivissä, sesonkeina ja juhlissa.

Suun mukaan paikallisesti

Hyviä esimerkkejä alueellisista herkuistamme ovat vaikkapa Lapin puikula ja poro, Oulun alueen nahkiaiset, kainuulaiset rönttöset, hämäläinen sahti, Pirkanmaan mustamakkara, saaristoalueen mustaleipä sekä karjalaisten sultsinat.

Lisäksi monessa maakunnassa uudistetaan ruokakulttuuria monin tavoin. Tilaviinit, pienjuustolat ja -panimot ja Ahvenanmaan ålvados ovat hyviä esimerkkejä suomalaisen ruuantuotannon monimuotoisuudesta ja uudistuskyvystä.

 

Kuvat: Suomi syö ja juo: Herttoniemen ruokaosuuskunta, Vantaan kaupunginmuseo sekä Kotimaiset kasvikset ry.