Etelä-Savo

Ruokatieto, Kuva JP Laakio, Savonlinna
Eteläsavolaisessa ruuassa on yksinkertaiset ja selkeät raaka-aineet. Ruuat on perinteisesti kypsytetty uunissa hauduttamalla. Savolaiseen ruokakulttuuriin kuuluu erityisesti leipä ja kala monissa muodoissa.

Etelä-Savossa on saatavina runsaasti järvikalaa, ja erityisesti muikulla on ollut tärkeä rooli savolaisten arjessa ja juhlassa.

Alueelle tyypillistä on aina ollut runsas rukiin käyttö. Ruisleipä ja erilaiset rieskat ovat kuuluneet sekä pitopöytiin että arkiaterialle. Itäsuomalainen ruisleipä on paksu ja happamampi kuin Länsi-Suomessa valmistettu leipä. Muita rukiisia herkkuja ovat rättänä eli mustikkakukko sekä ruispuolukkapuuro.

Itäsuomalainen ruisleipä on paksu ja happamampi kuin Länsi-Suomessa valmistettu leipä.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Etelä-Savossa kehitellään uusia tuotteita perinteitä kunnioittaen. Uunijuusto on saanut uuden muodon ruuduiksi leikattuna hillon kera. Muikiaisessa eli mujepiirakassa on ruiskuori ja täytteenä perunasosetta ja sen päällä pari pientä muikkua. Näin yhdistyvät leipä, peruna ja kala.

Eteläsavolaiset viljelijät ovat tehneet uraauurtavaa työtä luomuviljelyn eteen. Siksi maakunnasta löytyy harvinaisen paljon luonnonmukaiseen viljelyyn erikoistuneita yrityksiä. Myös luomumaidon jalostus on alkanut Etelä-Savosta.

Maakunnan liha-alan yritykset ovat yleensä pieniä perheyrityksiä. Lihanjalostus ei ole keskittynyt yksinomaan nautaan, sikaan ja lampaaseen, vaan alueella on tuotettu ja jalostettu myös erikoisuuksia, kuten hanhia, emuja, strutseja ja biisoneita.