Normaali versio

Lappi

Ruokatieto, Kuva JP Laakio, oulu
Laadukkaat, monipuoliset ja luonnolliset raaka-aineet ovat lappilaisen keittiön rikkaus. Raaka-aineista loihditaan puhtaita pohjoisen makuja.

Lapin kairoissa kasvavat ainekset kypsyvät aromikkaiksi kirkkaina kesäöinä. Kalat kasvavat puhtaissa tunturivesissä. Poronliha on vähärasvaista, runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita sisältävää täyttä ravintoa. Lapin puhtaita makuja vaalitaan huolella. Siksi lappilaiset ateriat valmistetaan perinteitä kunnioittaen, mutta avoimina uusille raikkaille tuulille.

Lapin kairoissa kasvavat ainekset kypsyvät aromikkaiksi kirkkaina kesäöinä. 

Leipäjuusto kuuluu olennaisesti lappilaiseen kahvi- ja jälkiruokapöytään. Lappilainen leipäjuusto on paksu, sisältä mehevä ja pinnalta kauniin kullanruskeaksi täplittynyt. Tulolähteitä ja raaka-aineita ovat myös metsien ja soiden marjat: hilla, puolukka, karpalo ja mustikka.

Riistaa tunturien kainaloista

Porotalous on aina ollut ja on edelleen merkittävä elinkeino. Porotiloilla on edelleen käytössä perinteinen tapa ilmakuivata erotuksissa teurastettujen porojen lihaa. Rinnalle on myös tullut nykyaikaisia säilytysmenetelmiä kuten pakastaminen.

Oman maakunnan ruokatalouden kannalta riista, erityisesti metsälinnut ja hirvet, on aina ollut tärkeä raaka-aine. Joet, järvet ja tunturipurot ovat säilyneet puhtaina ja kalaisina. Lohikalat, kuten lohi, rautu eli nieriä, tammukka ja siika ovat Lapin arvostettuja herkkukaloja.

Lohi, rautu eli nieriä, tammukka ja siika ovat Lapin arvostettuja herkkukaloja.

Uniikkeja makuelämyksiä

Lapin puikulaperuna on saanut ensimmäisenä suomalaisena tuotteena EU:n myöntämän SAN-alkuperänimisuojan. Lapin puikula on perunan pohjoinen paikallislajike. Sitä on viljelty routivan maan ja paksun lumipeitteen Lapissa vuosisatojen ajan. Kesäisin perunat kasvavat yöttömässä yössä. Lapin puikula soveltuu rakenteensa takia erityisen hyvin soseeksi ja uuniruokien raaka-aineeksi.