Pohjois-Pohjanmaa

Ruokatieto, Kuva JP Laakio, pohjanmaa
Pohjois-Pohjanmaan rikas ruokakulttuuri on saanut vaikutteita lännestä, idästä sekä lappilaisesta ruokakulttuurista. Kauppareitit ja rannikon satamat ovat jo varhain tuoneet alueen ruokaperinteeseen vaikutteita myös ulkomailta.

Pohjoispohjalaisista raaka-aineista kannattaa mainita erityisesti marjat, rieska ja kalat.

Erityisesti Oulun alueen herkkuihin kuuluvat rannikon jokien nahkiaiset ja Perämeren lohi sekä siika. Koillismaalle ovat leimallisia porotuotteet, eksoottiset riistajalosteet ja lakka sekä muikku eri muodoissaan

Makoisia marjoja ja ohrarieskaa

Maakunnan marjavalikoima on runsas, joten marjoja käytetään runsaasti. Merenrannoilla ja alavilla rantaniityillä viihtyvät tyrni ja mesimarja eli mesku. Soiden ja rämeiden arvokasta satoa ovat lakka eli hilla sekä karpalo. Teiden ja sarkaojien varsille on levinnyt vadelma eli vaarain. Puolukat, mustikat ja variksenmarjat ovat metsien tavallisimmin käytetyt marjakasvit.

Maakunnan marjavalikoima on runsas, joten marjoja käytetään runsaasti. 

Rannikolla ja pohjoisosissa ohrarieska leivotaan perinteisesti ohueksi. Eteläosissa maakuntaa se leivotaan piimään tai maitoon ja huomattavasti paksummaksi.

Tuoretta kalaa ympäri vuoden

Pohjoispohjalainen kalavalikoima on ollut aina runsas ja monipuolinen. Lohta ja silakkaa on pyydetty merestä ympäri vuoden. Syksyisin on saatu verkoilla silakan lisäksi merimuikkua eli maivaa.

Keväällä pyyntivuorossa ovat hauki, ahven ja silakka. Loppukesällä ja syksyllä alkaa ravustus ja nahkiaisen pyynti. Myös mätiä käytetään ruuanvalmistukseen. Sitä on syöty sellaisenaan suolalla ja sipulilla maustettuna.