Suomalaiset ravintolassa

Ruvintolaruokailu, kippis, juhlat
Suomalaisten ravintolaruokailu poikkeaa monista Euroopan maista. Siinä missä suomalainen kutsuu vieraansa kotiin syömään, eurooppalainen tapaa ystävänsä ravintolassa.

Ravintolaruokailu jakaantuu meillä hyvin epätasaisesti eri väestönosien kesken. Eniten ulkona syövät kaksi-kolmekymppiset yksinasuvat henkilöt ja lapsettomat pariskunnat.

Seuraavaksi eniten ravintolapalveluja käyttävät lapsiperheet. Vähiten ulkona syövät yli 45-vuotiaat. Miehet ruokailevat ravintoloissa enemmän kuin naiset, ja ravintolaruokailu kasaantuu melko voimakkaasti joillekin asiakasryhmille.

Ravintolassa syödään yleisimmin lounasta.

Suomalaisten ravintolaruokailu painottuu voimakkaasti lounassyömiseen, jonka osuus ravintolaruokailusta on 60 %. Ateriasta maksetaan alle 10 euroa. Puolet lounaista nautitaan henkilöstö- ja opiskelijaravintoloissa.

Suomalainen syö ulkona keskimäärin kuusi kertaa kuukaudessa. Ahkerimpia ovat opiskelijat ja 15–24-vuotiaat, eläkeläiset käyttävät ravintolapalveluita vain pari kertaa kuussa.

Puolet suomalaisista valitsee ruokailupaikkansa sijainnin perusteella. Ravintolaruokaa pitää kalliina 12 % suomalaisista.

 

Lähde: Ulla Rauramo: Lautasta laajemmalta -julkaisu (2014)