Ravintolaruokailu jakaantuu meillä hyvin epätasaisesti eri väestönosien kesken. Eniten ulkona syövät kaksi-kolmekymppiset yksinasuvat henkilöt ja lapsettomat pariskunnat.
Seuraavaksi eniten ravintolapalveluja käyttävät lapsiperheet. Vähiten ulkona syövät yli 45-vuotiaat. Miehet ruokailevat ravintoloissa enemmän kuin naiset, ja ravintolaruokailu kasaantuu melko voimakkaasti joillekin asiakasryhmille.
Ravintolassa syödään yleisimmin lounasta.
Suomalaisten ravintolaruokailu painottuu voimakkaasti lounassyömiseen, jonka osuus ravintolaruokailusta on 60 %. Ateriasta maksetaan alle 10 euroa. Puolet lounaista nautitaan henkilöstö- ja opiskelijaravintoloissa.
Suomalainen syö ulkona keskimäärin kuusi kertaa kuukaudessa. Ahkerimpia ovat opiskelijat ja 15–24-vuotiaat, eläkeläiset käyttävät ravintolapalveluita vain pari kertaa kuussa.
Puolet suomalaisista valitsee ruokailupaikkansa sijainnin perusteella. Ravintolaruokaa pitää kalliina 12 % suomalaisista.
Lähde: Ulla Rauramo: Lautasta laajemmalta -julkaisu (2014)