Joulu Östersundomin kartanossa

Östersundomin kartano sijaitsee aivan Helsingin kaupungin rajan itäpuolella Sipoossa. Joulun perinteisiin kuului, että työntekijät kutsuttiin joulukahville muutama päivä ennen joulua.

Entisinä aikoina heitä saattoi olla 30-40 henkeä. Tarjolla oli kahvia, pullaa ja piparkakkuja ja joulun kunniaksi kohotettiin malja. Lopuksi jokainen sai herkkupussin, lapset joululahjoja ja miehet kirjekuoren, jossa oli tervetullut jouluraha.

Nykyinen isäntä on jatkanut perinnettä.

Nykyinen isäntä on jatkanut perinnettä - tilan väki juo edelleenkin yhdessä kahvit ja jouluraha jaetaan. Työntekijöitä on nykyisin huomattavasti entisaikoja vähemmän.

VoileiPÄpöytä aloitti aterian

Joulun esivalmisteluihin kuului aikaisemmin sian teurastaminen: kaikki liha otettiin talteen, jopa kamara - siitä tehtiin painosylttyä. Kamara sisältää sideainetta, joka on välttämätöntä, jotta syltty pysyy koossa. Yltäkylläinen jouluateria alkoi voileipäpöydällä - siinä oli lasimestarinsilliä, anjovislaatikkoa, suutarinlohta, italiansalaattia, jossa oli suikaloitua keitettyä kieltä, paino- ja rullasylttyä, maalaisjuustoa, maksapasteijaa, sienimuhennosta ja lihapullia.

Sitten seurasi perinteinen joulukinkku luumujen, omenasoseen, perunoiden ja herneiden kera sekä jälkiruoka - luumutäytteisiä joulutorttuja. Kahvin kanssa tarjottiin vielä kinuskikakkua. Jouluun kuului myös polskan tanssiminen huoneitten läpi sekä Prinsessa Ruusunen-piirileikki.

Joulu päättyi kuusen riisumiseen.

Joulu päättyi tammikuun 13. päivänä, joka oli Nuutin päivä, kuusen riisumiseen.

Östersundom on edelleenkin hyvin toimiva maatila, vaikka onkin aivan Helsingin rajanaapuri.

Krokaanikori

Östersundomin emännän ylpeys - suvun perinteinen, itse tehty krokaanikori

400 g kuorimattomia manteleita
400 g hienoa sokeria tai tomusokeria
3 munanvalkuaista

  • Jauha mantelit ja sekoita ne hyvin muiden ainesten kanssa. Jos seos on kovin löysää, lisää 1 tl vehnäjauhoja. Jos se edelleen tuntuu löysältä, anna taikinan seistä hetki. 
  • Pursota ensin kaksi 45 cm pitkää taikinanauhaa, josta taivutat renkaat korin kädensijoiksi. Itse kori muodostuu kymmenestä renkaasta, joiden ympärysmitta kasvaa 3 cm joka kierroksella. Mitat ovat 18, 21, 24, 27, 30, 33, 36, 39, 42 ja 45 cm. Suurin rengas on yhtä suuri kuin kädensijat.
  • Laita kaksi uunipeltiä päällekkäin ja paista renkaat keskilämpöisessä uunissa kauniin vaaleanruskeiksi. Irrota ne ohuella veitsellä ja anna jäähtyä pellillä.
  • Kokoa renkaat koriksi valkuaisesta ja tomusokerista sekoitettavalla tasaisella, kiiltävällä tahnalla.
  • Koristele krokaanikori marsipaaniruusuilla ja täytä suklaamakeisilla.