Entisinä aikoina heitä saattoi olla 30-40 henkeä. Tarjolla oli kahvia, pullaa ja piparkakkuja ja joulun kunniaksi kohotettiin malja. Lopuksi jokainen sai herkkupussin, lapset joululahjoja ja miehet kirjekuoren, jossa oli tervetullut jouluraha.
Nykyinen isäntä on jatkanut perinnettä.
Nykyinen isäntä on jatkanut perinnettä - tilan väki juo edelleenkin yhdessä kahvit ja jouluraha jaetaan. Työntekijöitä on nykyisin huomattavasti entisaikoja vähemmän.
Joulun esivalmisteluihin kuului aikaisemmin sian teurastaminen: kaikki liha otettiin talteen, jopa kamara - siitä tehtiin painosylttyä. Kamara sisältää sideainetta, joka on välttämätöntä, jotta syltty pysyy koossa. Yltäkylläinen jouluateria alkoi voileipäpöydällä - siinä oli lasimestarinsilliä, anjovislaatikkoa, suutarinlohta, italiansalaattia, jossa oli suikaloitua keitettyä kieltä, paino- ja rullasylttyä, maalaisjuustoa, maksapasteijaa, sienimuhennosta ja lihapullia.
Sitten seurasi perinteinen joulukinkku luumujen, omenasoseen, perunoiden ja herneiden kera sekä jälkiruoka - luumutäytteisiä joulutorttuja. Kahvin kanssa tarjottiin vielä kinuskikakkua. Jouluun kuului myös polskan tanssiminen huoneitten läpi sekä Prinsessa Ruusunen-piirileikki.
Joulu päättyi kuusen riisumiseen.
Joulu päättyi tammikuun 13. päivänä, joka oli Nuutin päivä, kuusen riisumiseen.
Östersundom on edelleenkin hyvin toimiva maatila, vaikka onkin aivan Helsingin rajanaapuri.
Östersundomin emännän ylpeys - suvun perinteinen, itse tehty krokaanikori
400 g kuorimattomia manteleita
400 g hienoa sokeria tai tomusokeria
3 munanvalkuaista