Normaali versio

Kosken kartano - perinne elää

Kosken kartano sijaitsee Perniössä, Kiskojoen rannalla. Kartanon pihapiirin muodostavat päärakennus, sen kaksi sivurakennusta sekä päärakennusta vastapäätä oleva vanha ruukinkirkko. Nämä punaisiksi maalatut puurakennukset valkoisine ikkunanpuitteineen tekevät piha-alueesta harmonisen kokonaisuuden. Joen rannalla vanhan ruukinkadun varrella on vielä muutama punainen puutalo, jotka olivat ruukin työläisten asuntoina. Iso nykyaikainen navetta hallitsee rinteen vastakkaista puolta. Navetassa on hereford-rotuisia lihanautoja.

Ensimmäiset herefordilaislehmät ostettiin Koskelle jo vuonna 1967 ja sen jälkeen lukumäärä on vähitellen kasvanut. Emäntä oli perustamassa Suomen Lihakarjayhdistystä ja oli sen ensimmäinen konsulentti. Lisäksi hän on toiminut Hereford-kerhon puheenjohtajana. Talvisin tilalla on yksi palkattu työntekijä, kesällä pari harjoittelijaa, mutta muutoin isäntä ja emäntä hoitavat yhteisvoimin sekä eläimet että maanviljelyn.

Kunnon puuro, Elsan ohraryynipuuro, on tässä ympäristössä juuri paikallaan. Puuro on täysjyväohrasta ja maidosta, ja se on kypsynyt vesihauteessa neljä tuntia. Koskella syödään toistakin maukasta ja terveellistä ohraryynipuuron muunnelmaa, veteen tehtyä uunipuuroa.

Elsan ohraryynipuuro

2 dl kokonaisia ohrasuurimoita
0,5 l maitoa
0,5 tl suolaa
1 tl voita

Liota ohrasuurimoita yön yli. Sekoita ainekset sitten keskenään ja keitä vesihauteessa 4 tuntia.

Koskella vietetään myös juhlia. Silloin pöytä katetaan herraskartanotyyliin hienosti ruokasalin brysselinpitsiliinalle. Riistaruokia on tarjolla usein. Vain poikkeustapauksissa, kuten juhlissa, emäntä tarjoaa omista naudoista saatuja pihvejä tai paistia; niiden liha menee pääosin myyntiin. Juhlan kunniaksi emäntä tarjoaa mielellään esimerkiksi ulkofileetä. Fileen kanssa sopii perunagratiini, jonka voi valmistaa jo etukäteen ja lämmittää uunissa. Piste i:n päällä on isännän kotona käytetyn reseptin mukaan säilötty kurkku.

Säilötty kurkku Kosken kartanon tapaan

noin 1 kg avomaankurkkuja
1 tl maustepippuria
1 rkl sinapinsiemeniä
piparjuurta
kruunutilliä

Liemi:

2 dl väkiviinietikkaa
8 dl vettä
2 rkl suolaa
3 dl sokeria

Laita kurkut veteen yöksi. Kuivaa ne huolellisesti pyyhkeellä, jokainen erikseen. Laita ne esimerkiksi kannelliseen muovikannuun tai lasitölkkiin kerroksittain maustepippurin, sinapinsiementen, tillin ja piparjuuripalasten kanssa. Keitä liemi ja kaada se kuumana kurkkujen päälle. Sulje kansi heti. Kurkut säilyvät viileässä paikassa hyvin.

Herefordin ulkofilee

2 - 3 kg ulkofileetä
suolaa
mustapippuria
basilikaa tai muuta yrttimaustetta
voita

Aseta filee voideltuun vuokaan 250-asteiseen uuniin puoleksi tunniksi. Ota liha uunista ja mausta suolalla, karkeaksi jauhetulla mustapippurilla ja yrttimausteella. Anna seistä noin 12 tuntia. Laita uudelleen uuniin, nyt vain 100 asteeseen. Laske paistoajaksi noin tunti/kilo. Käytä lihalämpömittaria: 60-asteisena liha on valmis.

Jäätelö marjojen ja kinuskikastikkeen kera on tyypillinen herraskartanon jälkiruoka, yksinkertainen ja hyvä. Koskella kastiketta sanotaan Maja-tädin kinuskikastikkeeksi ja se maustetaan vaniljatangolla, joka antaa herkulle oman säväyksensä.

Tavat ja tottumukset ovat muuttuneet sitten emännän lapsuuden, mutta Koskella vaalitaan erityisesti niitä perinteitä, jotka ylläpitävät perheen yhteenkuuluvuutta. Emännän lapsuudessa aamiaisella ei tarjottu juustoa eikä leikkeleitä vaan kahvia, teetä, paahtoleipää, voita, appelsiinimarmeladia ja erilaisia hilloja. Lounaalla kello yksi syötiin lomien aikana useita ruokalajeja, vaikka isoäiti muutoin tyytyi arkisin puuroon.

Nalifka (mustaviinimarjalikööri)

0,5 kg hyviä mustaviinimarjoja
0,5 l kirkasta viinaa (spriitä tai vodkaa)
600 g sokeria/litra mehua

Puhdista ja huuhtele viinimarjat. Täytä puhtaat lasipullot marjoilla, kaada viina päälle ja anna seistä 4-6 viikkoa. Siivilöi juoma ja mittaa sen määrä. Lisää jokaista litraa kohti 600 g sokeria hopealusikalla sekoitellen 45 minuutin ajan. Kaada likööri takaisin pulloihin ja sulje ne korkilla ja hartsilla. Laita pullot kyljelleen vähintään 4 kuukauden ajaksi, minkä jälkeen likööri on valmista.