On asioita, joista käytetään hyvin erilaisia nimityksiä, mutta jotka merkitsevät samaa asiaa. Toisaalta on myös nimityksiä, joiden merkitys vaihtelee huomattavasti eri puolilla maata - sama sana voi merkitä täysin päinvastaista asiaa.
Esimerkkinä tuima, jota osissa Suomea on käytetty merkityksessä suolaton/liian vähän suolaa, kun taas toisaalla se on merkinnyt erittäin/liian suolaista.
ALADOBI | Liha-, kala- tai kasvishyytelö. Tarkoittaa yleensä lihahyytelöä. 1800-luvun lopulla tehtiin yleisesti vasikan lihasta. |
---|---|
EGRÖÖRI | Munakokkeli. Sana tulee ruotsin sanasta äggröra. |
HOPEATEE | Keitettyä vettä, jossa vähän maitoa ja sokeria. Erityisesti lasten juoma. |
JUNTTALEIPÄ, JUNTTAPULLA | Ranskanleivän nimitys ainakin vielä 1950-luvulla |
JUUPPA |
Lapsille mieleinen iltapala, joka valmistettiin siten, että mustikat survottiin jauhojen kanssa mössöksi ja ripoteltiin sokeria päälle. |
JÄLTTÄÄ | Raastaa, esim. raaputtaa puukonterällä naurista. |
KALJAVELLI | Kaljasta, vedestä, ohrajauhoista ja liotetuista rusinoista keitetty velli. Maustetaan siirapilla ja suolalla. Ennen tarjoamista lisätään vellin joukkoon leipäjuustokuutioita tai kokkareista kotijuustoa. |
KAPUUNI | Kuohittu syöttökukko. |
KASTE | Esim. aamukaste merkitsee aamupuuroa. Joissakin yhteyksissä sana merkitsee samaa kuin keitto. |
KESÄKEITTO | Keitto, johon laitetaan yleensä kukkakaalia, herneitä, perunoita ja porkkanoita. Keitto tehdään maitoliemeen. Suosittu loppukesän ruoka etenkin 1930- ja 1950-luvuilla |
KESÄKURKUT | Siivutettuja avomaankurkkuja pehmitetään hankaamalla kahden lautasen välissä. Sen jälkeen ne tarjotaan etikka-suola-sokeriliemessä tillillä maustettuna. |
KLIMPPI | Jauhoista, nesteestä, munista, mausteista sekä usein rusinoista ja keitetystä perunoista valmistettu taikina, josta on muotoiltu pyöryköitä, jotka kypsennetään esim. keiton joukossa. |
KLIMPPISOPPA | Keitto, jossa muiden ainesten (esim. liha, kasvikset) ohessa on klimppejä. |
KORVIKE | Sota-aikana yleisesti kahvinkorvikkeesta käytetty nimitys. Aluksi korvikkeessa oli 25 % kahvia ja 75 %paahdettua ruista, ohraa, hernettä tai voikukanjuurta. Lopulta korvike oli tehty pelkästä paahdetusta viljasta ja voikukanjuurista. |
KURRI | Kurnaali. Kuorittu, separoitu maito. |
LEIPÄJANKKI | Maitoon keitetty (veri)leipä. |
LEIPÄRESSU | 1. Siankylki käristetään pannulla ja siihen silputaan vähän sipulia. Kostutetut leipäpalat lisätään seokseen ja annetaan hautua hetken. 2. Sama kuin leipälämmitys eli maitokeitto. |
LUUKEITTO | Luista, perunoista ja juureksista valmistettu keitto. |
MAITOKEITTO | Eli leipälämmitys. Keitto, joka tehdään keittämällä maitoa ja kuivia leivänpaloja. |
MAITOPERUNAT | Keitto, jossa on perunalohkoja ja sipulia. Liemenä maito. |
MUSTIKKAMÖLLÖ | Mustikka-ruisjauho-sokeriseos. Erityisesti lasten herkku. |
MUSTIKKAPÖPERÖ | Mustikat survotaan talkkunajauhojen ja sokerin kanssa mössöksi. |
MUTTI | 1. Keittotalkkuna, joka valmistettaan keittämällä talkkunajauhot vedessä paksuksi tahnaksi. 2. Vedestä ja ohrajauhoista keitettävä, suolalla maustettu seos, jossa vettä on vain sen verran, että jauhot kostuvat. |
MYKYROKKA | Ks. tappaiskeitto. Tappaiskeittoon lisätään valmistuksen loppuvaiheessa kypsymään mykyjä, jotka on valmistettu verestä, kaljasta, ohrajauhoista, sipulista ja silavasta tehdystä taikinasta. |
NAMIMURUT | Pula-aikana (1940- ja vielä 1950-luvun puolellakin) kaupoissa myytyjä karamellin korvikkeita, jotka oli valmistettu liottamalla kuivattuja porkkanan paloja sakariinissa. |
NAURISHAUDIKKAAT | Nauriita keitetään useita tunteja vähässä vedessä kannen alla, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. |
NAURISPERUNAT | Perunaa ja naurista sekaisin keitettynä. |
NELIKKO | Puinen tynnyri. |
PEPU | 1. Puuromainen tahna, joka saadaan sekoittamalla kylmään veteen jauhoja tai talkkunaksia. 2. Lautasella sekoitettu puolukkasurvos. |
PERNAVOI | Perunamuusi |
PERUNAPUTSI | Perunalaatikko |
PERUNAPUURO | 1. Kuoritut perunat keitetään kypsiksi, survotaan hienoksi, lisätään maito, muna, voi ja suola. 2. Kuoritut perunat keitetään kypsiksi, survotaan hienoiksi, lisätään maito, voinalusmaito ja hapankerma sekä suola. 3. Kuorituista perunoista, niiden keitinvedestä ja ohrajauhoista keitetty puuro, joka on maustettu suolalla. |
PIAPOJAUHO | Talkkunajauho. |
PIIMÄVELLI | Maidosta ja ohrajauhoista valmistettu, suolalla maustettu velli, johon on valmistuksen loppuvaiheessa lisätty esim. kirnupiimää. |
PIRANA | Vedestä, (sianlihasta), ohraryyneistä/-jauhoista, (härkä)pavuista, herneistä, lantusta, nauriista ja perunasta keitetty sakea seos, joka voidaan vielä vatkata hienoksi. Maustetaan suolalla ja voilla. Syödään kuumana silmävoin kanssa, kylmänä maidon kanssa. |
POTTILOHKO | Lihasta, sipulista, perunasta, juureksista ja vedestä valmistettu pataruoka. |
PULLAMAITO | Kuivuneitten pullanpalojen päälle kaadetaan kiehuvaa maitoa ja sekaan ripotellaan sokeria. |
PYLSY | Sellaisenaan syömäkelvottomat kypsät lihat hakataan puukaukalossa pieneksi. Seos maustetaan sipulilla ja suolalla. |
REX-KAKKU | Rex-kekseistä (Marie-keksien tyyppisiä, neliskanttisia keksejä), kookosrasvasta, kaakaojauheesta, pölysokerista, kananmunista ja vaniljasokerista valmistettu "kerroskakku". |
RÄÄTIKKÄPUTSI | Lanttulaatikko. |
RÖSSYKEITTO | Perunasta, rössystä, silavasta, sipulista ja vedestä valmistettu keitto. |
RÖSSYPOTTU, RÖSSY | Tällä nimikkeellä on monta erilaista versiota: 1. veripalttu/palttu/verivanukas. 2. imelletystä perunamassasta tai raastetusta perunasta paistettu pannukakku. Sanotaan myös maitokropsuksi (Pohjanmaa) 3. perunamassasta tehty laatikkoruoka 4. laatikkoruuan joukkoon voidaan myös lisätä sipulia ja silavaa. |
SIKURIKAHVI | Sikurijuurta (voikukan sukulainen) on käytetty kahvin lisäkkeenä ja korvikkeena. |
SINTU | Vedellä jatkettu (laimennettu) maito tai piimä. |
SUMPPI | Juoma, joka keitetään edellisen kahvin kahvinporoista. |
SYLTTY | Eli tytinä. Raaka-aineita mm: lehmän, vasikan, sian tai lampaan pää, turpa, kieli, sorkat, sydän maksa, munuaiset ja keuhkot. Ainekset puhdistetaan, liotetaan kylmässä vedessä ja keitetään kypsiksi, pilkotaan, maustetaan ja laitetaan takaisin keitinliemeen. Seos hyydytetään kulhossa. |
TAKKIPANNU | Paistinpannu. |
TAPPAISKEITTO | Vedestä, sisäelimistä (maksa, keuhkot, munuaiset, sydän), lihasta, sipulista, lantusta ja perunasta keitetty keitto. Tappaiskeitossa on kasviksia vähän ja sisäelimiä runsaasti. Valmistettu usein heti eläimen teurastuksen jälkeen. |
TOPATA | Kastaa. Kostuttaa esim. pullapalaa/korppua kahvissa. |
TIRRIPAISTI | Tirri tulee sanasta tiristää, joka on kansankielellä tarkoittanut paistamista. Sianlihapalat paistetaan pannulla rasvassa rapeiksi ja syödään perunoiden ja leivän kanssa. Leivän paloja kastetaan lopulta pannulla olevaan rasvaan. |
TUUVI | Perunamuusi |
Kuva: Jason Cangialosi