Etniset ravintolat ja maahanmuuttajien vaikutus

Aasialaisessa ravintolassa, katuruokaa
Helsingin ja maaseudun ravintoloissa ruokaillaan eri tavalla. Etenkin maaseudulla ruokaillaan liikenneravintoloissa. Niin sanottu fine dining -ruokailu on maalla harvojen herkkua.

Ravintola-alan kehitys Suomessa alkanut maahanmuuttajien käsissä. Venäläiset, ranskalaiset ja ruotsalaiset kokit toivat tänne omaa osaamistaan kansainvälisten vieraiden ja suomalaisten isaäntien nautittavaksi.

Helsingin ensimmäinen aasialainen ravintola oli Hotelli Torniin perustettu kiinalainen ravintola, heti Helsingin olympialaisten jälkeen. Indonesialainen Fen Kuan Eerikinkadulla aloitti 1950-luvulla ja toimi monia vuosia. Se tarjosi riisipöytää, jollaista ei sen jälkeen ole kaupungista löytynyt.

Samoihin aikoihin Helsinkiin alkoi syntyä venäläisiä ja kiinalaisia ravintoloita. Kerrotaanpa jonkun syöneen palan pizzaa vuonna 1950 ravintola Monte Carlossa Helsingissä, joskin Helsingin ensimmäiset pizzeriat avautuivat vasta 1970-luvun alussa. Ensimmäinen japanilainen ravintola Tokio aloitti vuonna 1968 ja toimi yli 20 vuotta. Athanasios oli tiettävästi ensimmäinen kreikkalainen ravintola, ja se avattiin 1960-luvun lopussa. Vanhin edelleen samassa tilassa toimiva etninen ravintola on vuonna 1974 avattu Ravintola China Annankadulla.

Maahanmuuttajat ovat kehittämeet Suomen ravintolaelämää.

Kansainvälinen ruokatarjonta on laajentunut viime vuosina valtavasti. Tarjolla on mitä eksoottisimpia vaihtoehtoja maailman eri kolkista, niin somalialaista, syyrialaista, nepalilaista, intialaista, kiinalaista, venäläistä, meksikolaista, georgialaista, thaimaalaista, vietnamilaista, etiopialaista, marokkolaista, libanonilaista ja turkkilaista keittiötä kuin suosittuja italialaisia, ranskalaisia, japanilaisia, kreikkalaisia ja thaimaalaisia ravintoloita.

Tämä maailman kirjo ei ole enää vain suurten kaupunkien ulottuvilla. Myös pieniltä paikkakunnilta löytyy vähintään pizzeria ja kebab-ravintola.

Kiinalaiset ja venäläiset ravintolat tulivat jäädäkseen, mutta kreikkalaisen keittiön suosio on hiipunut. Viimeisimpänä aluevaltausta ovat aloittaneet Lähi-idän keittiöiden edustajat.

Etnisiä ravintoloita ovat kiitelleet muun muassa monet kasvissyöjät päästessään hyvin maustettujen ja herkullisten kasvisruokien makuun.  

Monet pienistä etnisistä ravintoloista ovat perhevetoisia, takanaan asialleen omistautuneet yrittäjät. Taustalla on monasti suomalais-ulkomaalainen omistajapari, toisen vastatessa keittiöstä.

 

TIESITKÖ? Vähintään joka kuudes Suomessa oleva ravintola on etninen. 

 

Kuva: Scanstockphoto