Arkiruokailun hyvä perusta

Puuro aamupalaksi
Suomalainen arkiruokakulttuuri on muuttunut vuosien myötä. Siitä löytyy kuitenkin edelleen tiettyjä erityispiirteitä koskien niin aamiaista, lounasta, välipaloja kuin päivällistä.

Terveellinen aamiainen

Suomessa käytetään aamiaisella yleisesti elintarvikkeita, joista saa paljon suojaravintoaineita, sopivasti energiaa ja vain niukasti haitallista kovaa rasvaa, sokeria ja suolaa. Tällaisia ovat esimerkiksi:

  • Puuro
  • Marjat
  • Maito
  • Ruisleipä
  • Vähärasvaiset juustot
  • Terveysvaikutteiset jogurtit ja juomat
  • Voileipämargariini

Aamiaisella terveysvaikutuksia

Juuri aamiaistuotteissa näkyvät myös monet suomalaiset terveysvaikutteisia elintarvikkeita koskevat keksinnöt, kuten vähärasvaiset maitotuotteet, maitohappobakteeria sisältävät jogurtit ja juomat, sekä kolesterolia alentava margariini.

Kouluruoka osana arkea

Suomalaisen lounasruokakulttuuriin kuuluu joukkoruokailu.  Suomi aloitti ensimmäisenä maana maailmassa kaikkia oppilaita koskevan maksuttoman kouluruokailun jo vuonna 1943. Kouluruokaa pidetään meillä itsestään selvyytenä, vaikka tätä erikoisuutta löytyy vain kolmesta maailman maasta.

Joukkoruokailu sopii myös pohjoismaiseen tasa-arvoajatteluun.

Joukkoruokailun ateriat on suunniteltu ravitsemuksellisesti tasapainoisiksi kokonaisuuksiksi, joiden tavoitteena on toimia ruokakasvatuksen välineenä ja parantaa oppimisedellytyksiä  - tyhjällä vatsalla on vaikea keskittyä koulutyöhön. Joukkoruokailu sopii myös pohjoismaiseen tasa-arvoajatteluun, jossa terveellinen ateria halutaan taata kaikille varallisuuteen katsomatta.

Välipaloissa hyviä vaihtoehtoja

Suomalaiset nuoret viettävät iltapäivisin paljon aikaa itsenäisesti, ja aika koululounaan ja ilta-aterian välillä saattaa venyä pitkäksi. Näin ollen välipala on tärkeä osa päivän ravintoa.

Nuoret saavat nykyään lähes puolet päivän energiastaa välipaloista, joten ruokavalinnoilla on väliä. Nuoria kannustetaankin koostamaan välipalat esimerkiksi samoista hyvistä aineksista kuin aamiaisella.

Päivällinen omalla tyylillä

Suomessa perheen yhteinen päivttäinen ateria ei ole itsestäänselvyys. Monessa perheessä kukin perheenjäsen syö iltaruuan omien menojensa ja aikataulunsa mukaisesti, vaikka yhdessä syömistä arvostetaankin.

Monet eri tekijät vaikuttavat siihen missä ja mitä suomalaisissa perheissä nykyään syödään iltaisin ruuaksi. Kotitekoista ruokaa arvostetaan, mutta aina sen valmistamiseen ei löydy aikaa. Tällöin ruuanvalmistus on esimerkiksi valmisruuan lämmittämistä tai puolivalmisteiden hyödyntämistä, ja näin helpotetaan arkea kiireen ja harrastusten keskellä.

Koti ei enää ainoa ruuasta nauttimisen paikka.

Ravintoloiden ja muiden ruokapaikkojen yleistyminen ja ovat vaikuttaneet siihen, ettei koti ole enää ainoa ruuasta nauttimisen paikka tavallisellekaan suomalaiselle. Mysö valmiin aterian hakeminen ravintoloista on helppoa, koska tarjonta on runsasta.

RUOKAJUOMANA MAITOA

Suomessa maidon rooli ruokajuomana on yhä poikkeuksellisen vahva. Tästä ja muista ruokajuomista on kerrottu enemmän osiossa Juomakulttuuri.

Kuva: Mara Zemgaliete/Scanstockphoto