Yön aikana tyhjentyneet energiavarastot kannattaa täyttää aamulla. Hyvä aamupala sisältää täysjyvätuotteita sekä vihanneksia, hedelmiä tai marjoja. Aamupalaan on hyvä lisätä jotain proteiinipitoista, kuten maitotuotteita, jotka pitävät kylläisenä.
Kaikille ei aamuisin ei ruoka maistu. Jotta jaksat lounaaseen saakka, syö aamupäivällä pieni välipala, kuten hedelmä.
Kotona, työpaikalla tai koulussa syöty lounas on mukava tauko päivälle. Lounas on hyvä koota lautasmallin mukaisesti, jolloin varmistat, että ateriasi sisältää kaikki tärkeät ravintoaineet.
Arjen kiireissä käy helposti niin, että päivällinen korvataan voileivillä tai välipaloilla riennettäessä harrastuksista toiseen.
Perheen yhteinen ateria tekee hyvä paitsi vatsalle myös mielelle. Se on tärkeä yhdessäolon hetki, jolloin voidaan vaihtaa päivän kuulumiset.
Ruuanlaittoon käytetty aika vähenee, kun valmistat ruokaa useaksi päiväksi kerrallaan. Viikonloppuna voi ennakoida iltamenoja ja pakastaa ruokaa valmiiksi. Puolivalmisteilla ja eineksillä saa myös aikaan hyvän aterian, kunhan muistaa täyttää lautasen lautasmallin mukaisesti.
Välipala auttaa jaksamaan seuraavaan ateriaan. Hyvä välipala hillitsee turhaa napostelua. Välipalaan kannattaa aina sisällyttää vihanneksia, juureksia, marjoja tai hedelmiä, jolloin saat päivän kasvissuosituksen helposti täyteen.
Viljatuotetteista, kuten leivästä tai puurosta saa kuitua, jolloin kylläisyyden tunne säilyy pidempään. Voit myös syödä maitoa, maitovalmisteita, lihaa tai kalaa. Suosi vähäsuolaisia ja vähäsokerisia tuotteita. Hyvä iltapala on välipalan kaltainen.
Aurinkoinen aamupuuro
Sydänystävän herukkapuuro
Raejuusto-hedelmäsalaatti
Juustohampurilaiset
Munakashampurilainen
Eväsmunakkaat
Kurkku-jogurttileipä
Mustaherukka-banaanivälipala
Marjamaito
Vesseleiden välipalaherkku
Omena-kaurapaistos mikrossa
Kuva: Maito ja terveys ry