Normaali versio

Vastuullinen kuluttaja tietää mitä syö

Ruokatieto, kuluttaja, kuvaaja Jussi Ulkuniemi
Vastuullinen kaupassakävijä ei osta ruokaa sokkona, vaan punnitsee päätöksensä huolella. Kauppareissua avittavat erilaiset alkuperämerkit ja muut pakkausmerkinnät.

Vastuullisuus ruokaketjussa voidaan jakaa seitsemään ulottuvuuteen: ympäristö, ravitsemus, työhyvinvointi, paikallisuus, eläinten hyvinvointi, tuoteturvallisuus ja taloudellinen vastuu. Koko ruokaketju on vastuussa siitä, että lautaselle päätynyt ruoka on vastuullisesti tuotettu. Kuluttaja voi ostopäätöksellään valita, minkälaista tuotantoa ja valmistustapaa tukee.  

Sesonginmukaista kasvisruokaa

Ympäristöään ajatteleva kuluttaja valitsee sesonginmukaisia, lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Ruuan ympäristövaikutusta voi pienentää valitsemalla lautaselle useammin kasviksia sekä kasviproteiinin lähteitä, sillä eläinperäisten tuotteiden ympäristökuorma on kasviksia suurempi.

Ei ole myöskään yhdentekevää miten kauppaan matkustetaan. Ruuan hiilidioksidipäästöjä voi pienentää taittamalla kauppamatkat kävellen tai pyörällä.

Vähemmän, mutta parempaa

Eläinten hyvinvoinnista välittävä ostaa lihaa ja muita eläintuotteita harvemmin ja laadukkaampana. Suomalaisessa eläintuotannossa ollaan yleisesti hyvin sitoutuneita EU:n eläinsuojelusäädöksiin. Joissain asioissa säädökset ovat Suomessa muita EU-maita tiukemmat, esimerkiksi ennaltaehkäiseviä lääkkeitä ei käytetä eikä eläinten häntiä typistetä.

Kuluttajan voi olla vaikea tietää, missä oloissa tuotantoeläimet ovat eläneet, sillä varsinaista eläinten hyvinvointia kuvaavaa kuluttajamerkkiä ei ole olemassa. Luomumerkit kertovat kuitenkin hieman eläinten oloista, sillä luomutuotannossa hyvinvointikriteerit ovat tavanomaista tuotantoa tiukemmat.

Turvallista ja hyvää

Viimekädessä jokainen itse valitsee, mitä suuhunsa laittaa. Vastuu ravitsemuksesta on siis usein kuluttajalla itsellään. Terveellisempiä tuotteita voi valita vertailemalla ruokien ravintosisältöä. Tarkkaile erityisesti suolan, sokerin ja kuidun määrää sekä rasvan laatua. Kuluttajien avuksi on kehitetty Sydänmerkki, joka kertoo siitä, että elintarvike on omassa tuoteryhmässään parempi valinta.

Tuoteturvallisuudesta huolehtiminen kuuluu myös ruuanlaittajalle. Ruokamyrkytysriski ei jää kaupan ovelle. Tuoteturvallisuus liittyy kotikeittiössä lähinnä elintarvikkeiden oikeanlaiseen säilytykseen ja keittiön puhtaudesta huolehtimiseen.

Tiedä, keneltä ostat

Paikallinen hyvinvointi ja taloudellinen vastuu kietoutuvat yhteen. Lähellä tuotettu ruoka luo työllisyyttä ja elinkeinoja alueelle. Samalla ruuan kuljetusmatkat lyhenevät. Suoraan tuottajalta ostamalla välikädet ruokaketjussa vähenevät ja maanviljelijä saa tuotteestaan paremman hinnan.

Varsinkin ulkomailla tuotetuista tuotteista voi olla vaikea tietää, minkälaisilla ehdoilla paikalliset työntekijät ruokaa tekevät. Tuotetaanko elintarvikkeet maissa, joissa työntekijöiden olot ovat huonot ja palkka epäoikeudenmukainen? Erilaiset sertifikaatit, kuten Reilun kaupan merkki, takaavat, että työntekijöitä kohdellaan reilusti. 

Varmistamalla kenelle rahasi annat, voit valita, minkälaista tuotantoa tai yritystä tuet. Tarkasta tuotteesta, mistä raaka-aineet tulevat. Suomalaiselta kuulostava tuotenimi ei kerro sitä, onko elintarvike todella kotimaista alkuperää.