Nykypäivän ruokajuhla

Ruokajuhla
Ruokavuottamme rytmittävät niin vuotuisjuhlat kuin ihmisen elämänkaaren etapit, joihin hyvä ruoka on aina kuulunut olennaisena osana.

Tässä osiossa tutustutaan erilaisiin vuodenkierron sesonki- ja perhejuhliin, perehdytään niiden järjestämiseen sekä tapaperinteisiin ja tarjoiluihin.

Suurimmat vuotuisjuhlat ovat kirkollisia juhlapyhiä, joiden tarjoilussa perinteillä on vahva asema. Vuotta rytmittävät myös muut kiinteät juhlapäivät vakiintuine tarjoiluineen kuten Runebergin päivän tortut tai uudenvuoden perunasalaatti ja nakit. Osa yleisistä juhlapäivistä on sellaisia, joihin ei kuulu yleisiä tarjoiluperinteitä. Tällaisia ovat esimerkiksi isänpäivä tai itsenäisyyspäivä.

Juhlatarjoilussa perinteillä on vahva asema.

Loppujen lopuksi jokaisen perheen juhlapöytä on erilainen. Pöydän antimet ovat sekoitus koko Suomessa tunnettuja tapoja, alueellisia perinteitä, perheen perinteitä sekä omia vaihtuvia ideoita. Joissakin perheissä juhlien viettämistä - tai niiden viettämättömyyttä - ohjaavat eettiset valinnat, uskonto tai jopa sosiaalinen paine.

Ristiäisiin, rippijuhliin, häihin ja muihin elämän tärkeisiin juhliin liittyy oleellisesti ruoka ja juoma. Näihinkin juhliin on eri alueilla ja perheissä perinteitä, mutta usein juhlien järjestäjät toteuttavat tarjoilut omien mieltymystensä mukaan ja myös ajan hengessä. 

Näillä sivuilla näkökulma on kotikeittiössä. Hyppää ravintolassa aterioimisesta kertoville sivuille täältä.

Kuva: Ruokatieto/Hyvää Suomesta