Juomakulttuuri

Juomakulttuurimme kertoo niin puhtaista vesivaroista kuin kylmistä säistä, joita lämpimät juomat lievittävät. Juomakulttuurimmekin yhdistää kotoperäistä ja kauempaa tuotua.

Ruokajuomat voivat olla palanpainikkeita, ruokaa nostattavia aterian oleellisia osia, nestetankkausta tai nautinto itsessään.

Suomalaisten perinteisiä ruokajuomia ovat piimä ja kotikalja. Näiden rinnalla yleistyi ensin maito ja nykyään vesi. Juomien kirjo on laajentunut siinä missä ruuatkin. Maito ja hanavesi ovat kotona tavallisimmat ruokajuomat. Aterian yhteydessä lasista löytyy myös mehuja, virvoitusjuomia, kivennäis- ja makuvesiä sekä olutta ja viiniä, varsinkin ravintoloissa syödessä.

Juomakulttuuriin Suomessa on ilman muuta luettava myös kahvikulttuurimme. On aamu-, päivä- ja  jälkiruokakahvi sekä kahvitauko. Eikä Suomesta taida löytyä juhlaa ilman kahvia.

LISÄÄ SISÄLTÖÄ TULOSSA