Lakkiaiset ja valmistujaiset, vieraita vapaana virtana

Valmistujaisissa skoolataan
Kevät on valkoisten lakkien ja valmistujaisten juhlaa. Urakan päättymistä juhlistetaan hilpeissä tunnelmissa alkaneen kesän siivittämänä.

Kahdentoista vuoden koulurupeamaa kannattaa juhlia. Toisten tunnelma syntyy pienellä porukalla, kun taas toiset nauttivat juhlan keskipisteenä olemisesta suvun ja ystävien ympäröimänä. Oli juhla suuri tai pieni, makoisat ruuat ja herkut kruunaavat juhlan, joka muistetaan.

Ylioppilaan kotiin saa juhlapäivänä periaatteessa pistäytyä ilman erillistä kutsua. Silti tuttaville ja sukulaisille läheteään kutsu, josta käy ilmi, mihin kellonaikaan juhlittava on paikalla onniteltavana.

Lakkiaisjuhlia voidaan nykyisin viettää yhtä hyvin itsenäisyyspäivän aikoihin joulukuussa kuin toukokuussakin, mikä näkyy tarjoiluissa.

Noutopöytä on kätevin

Tämäkin juhla alkaa maljan nostolla. Varsinkin kevään juhlissa kuohuviinin sijaan onnittellaan usein kuplivalla boolilla.

Tarjottavat ovat helposti seisaaltaan syötäviä.

Monella vieraalla on samana päivänä useat juhlat ja kullakin omat aikataulunsa, joten tarjolla on kylmiä suolaisia ja makeita tarjottavia sisältävä noutopöytä. Tarjottavat ovat helposti pelkällä haarukalla tai sormin seisaaltaan syötävää. Tarjottavien joukossa on usein jotain omalle suvulle perinteistä, jotain päivänsankarin toiveita ja jotain trendiruokaa.

TIESTIKÖ? Myös erilaiset ammattilakit ovat yleistyneet, ja niitä soisi käytettävän samaan tapaan kuin ylioppilaslakkeja.

Ruokaohjeistamme löydät juhlien tarjoiluksi paljon makoisia vaihtoehtoja, joista voit valita suussasulavimmat.

Makeaa pöytään

Porkkanakakkua ja appelsiinilla maustettua tuorejuustoa
Browniet
Hollantilaiset tuulihatut - Petits-choux
Lehtevät mansikkaleivokset
Omenainen täytekakku
Tyrni-juustokakku
Mokka-marjakakku

Suolapalavaihtoehtoja

Kalaisat coctailpiirakat
Lohimoussea ja kirpeää raparperia täysjyväleivällä
Pienet kasvis-juustomunakkaat
Kasvis-poropiirakka ja puolukka-viinietikkakastike
Merelliset tuulihatut
Voileipäkakku
Juustoinen kurkkukakku
Kalastajan juhlapiirakka

Erityisruokavalioita noudattaville

Kasvis-currypiirakka (gluteeniton, munaton, maidoton)
Marengit (gluteeniton, maidoton)

 

Kuva: Scanstockphoto