Muistotilaisuudessa kahvipöydän antimet

Kynttilä koristaa kahvipöytää
Hautajaisissa tarjoilut ovat useimmiten yksinkertaisempia kuin muissa elämänkaaren juhlatilaisuuksissa.

Hautajaiset aloitetaan siunaustilaisuudella, joka yleisimmin pidetään kirkossa ja hautausmaalla. Tämän jälkeen saattoväki siirtyy muistotilaisuuteen. Muistotilaisuus järjestetään kotona, seurakuntatalolla, ravintolassa tai muussa juhlatilassa.

Usein ravintolat ja pitopalvelut hoitavat muistotilaisuuden alusta loppuun koristeluineen ja tarjoiluineen.

Muistotilaisuudet ovat luonteeltaan melko yksinkertaisia.  Tarjoilu rajoittuu usein kahviin ja pieniin suolaisiin sekä makeisiin leivonnaisiin. Mikäli hautajaisvieraita tulee pitkän matkan takaa, voi tarjolla olla kevyt ateria. Hautajaisissa ei yleensä ole tapana tarjoilla alkoholia.

Kahvia, pientä suolaista ja makeaa.

Mikäli vainaja on eläessään esittänyt toiveita, niitä noudatetaan. Muutoin tilaisuuden ruokajärjestelyitä eivät sido mitkään erityiset säännöt. Jokainen perhe ja suku toimivat omien perinteidensä mukaan.

 

Kuva: Suomi syö ja juo