Ristiäiset ja nimenantojuhlat

Rahkakakku
Uutta elämää juhlistetaan herkällä ja kauniilla kattauksella ja herkutellaan läheisten seurassa.

Suomessa sekä kastetilaisuus että juhlatarjoilu on tavallisimmin kotona.

Ristiäisiä juhlitaan yleensä kakkukahvin kera, jolloin tarjolla on suolaisia piirakoita tai voileipäkakkua ja makeana täytekakku sekä vaikkapa pullakranssi, jonka sisällä on sankarin etunimen kirjaimen muotoisia pikkuleipiä. Pitkän matkan vieraat kestitään tukevammalla aterialla, joka on valmistettu etukäteen.

Ennen kastejuhlassa ei tarjottu alkoholia. Nykyään monet haluavat kohottaa lapsen kunniaksi maljan, ja kasteen jälkeen syödä juhla-aterian viineineen läheisimpien seurassa.

Nykyään monet haluavat kohottaa lapsen kunniaksi maljan.

Kastejuhla on yleensä ydinperheen ja lähisuvun sekä kummien kesken vietetty juhla. Henkilömäärä haarvoin kasvaa suureksi, joten tarjoilujen ei tarvitse viedä tuoreiden vanhempien aikaa uudelta perheenjäseneltä.

Ennen kastejuhlaa, pian synnytyksen jälkeen, ystävät ja sukulaiset käyvät katsomassa vastasyntynyttä. Tapana on, että tuomisina on ruokaa tai leivonnaisia, jotta tuore äiti saa levätä ja kekittyä vauvan hoitoon. Itä-Suomessa tapa on nimeltään Rotinat.

 

Kalaisat cocktailpiirakat
Kuohkea vadelma-rahkakakku
Lakka-mantelipitsit

 

Kuva: Kotimaiset kasvikset